Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Otevření očkovacího centra bez registrace přilákalo desítky lidí

Několik desítek lidí dnes ráno čekalo v nákupním centru Galerie Šantovka v Olomouci na otevření nového očkovací místa, ve kterém se zájemci mohou nechat očkovat proti novému koronaviru bez předchozí registrace. Očkovací místo s denní kapacitou 400 dávek vakcín zřídila Fakultní nemocnice Olomouc, která si od něj slibuje zlepšení dostupnosti očkování a tím i zájmu veřejnosti o vakcinaci. Očkovací místo bez povinné registrace je určeno pro lidi starší 16 let, otevřeno je denně od 9:00 do 19:00.

Provoz očkovacího místa zajišťuje FN Olomouc, část administrativních pracovníků poskytlo hejtmanství. V Galerii Šantovka se zájemcům aplikují vakcíny společností Pfizer/BioNTech a jednodávková vakcína od společnosti Johnson&Johnson. "Domnívám se, že by to mohlo přivést k očkování občany, kteří jsou třeba nerozhodní a možná by se jim mohlo líbit, že to prostředí není nemocniční. Že je to nákupní centrum, které je jim filozoficky bližší než nemocnice. A také fakt, že se nemusí předem registrovat, objednávat a hlídat si termíny," řekl dnes novinářům hejtman Josef Suchánek (Piráti a STAN).

Hejtman: Doufal jsem, že fronta nebude tak velká

Zájem o očkování v nákupním centru ho nepřekvapil, protože fronty se tvořily i před otevřením jiných očkovacích míst bez registrace. "Doufal jsem, že fronta nebude tak velká, aby se lidé v ní úplně netrápili," podotkl Suchánek, podle kterého by se zájem o očkování bez registrace měl postupně stabilizovat a provoz očkovacího místa už bude plynulý a bez větších front.

V Olomouckém kraji bylo dosud aplikováno bezmála 540 tisíc dávek vakcín proti novému koronaviru. Ukončenou vakcinaci má 47 procent z 527 tisíc obyvatel, kterých se očkování v kraji týká. Podle odborníků je třeba proočkovat aspoň 70 procent populace. "Proto by to nějakou akceleraci chtělo," míní hejtman. "S praktickými lékaři to kvůli absenci vhodné vakcíny zatím žádná velká hitparáda není a v podstatě se na to pořád čeká," upozornil.

Velkokapacitní centrum stále chybí

V Olomouckém kraji funguje 12 očkovacích míst. Místa s kapacitou až několik set dávek vakcín denně jsou zpravidla v nemocnicích, v Prostějově a Přerově se na ně změnily i prostory společenských domů. V Olomouckém kraji není velkokapacitní centrum. Fungovat mělo například v pavilonu A Výstaviště Flora. Dostatečnou kapacitu totiž nabízejí místní nemocnice. Hejtmanství ale připravuje mobilní očkovací týmy, první by měl začít fungovat na Jesenicku.

Od začátku pandemie se v Olomouckém kraji novým koronavirem nakazilo 93 263 lidí, vyléčilo se 91 559 a v souvislosti s covidem-19 zemřelo 1710 osob. V posledních týdnech se denní přírůstky nákaz v kraji pohybují v jednotkách případů.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto ČTK/Peřina Luděk

Štítky ČR, koronavirus, očkování, Olomouc, vakcína, COVID-19, Fakultní nemocnice Olomouc, Šantovka, Olomoucký kraj, Josef Suchánek, Pfizer, Johnson & Johnson

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otevření očkovacího centra bez registrace přilákalo desítky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.