Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Na starou přečerpávací stanici v Olomouci po deštích dohlížejí hasiči

Provizorní chod nefunkční přečerpávací stanice na Nových Sadech v Olomouci začali po vydatných deštích zajišťovat dobrovolní hasiči, aby zamezili vylití dešťové vody z okolní kanalizace. Hasiči mají k dispozici kalová čerpadla, která mohou v případě nutnosti odlehčit odtok z kanalizace. Město zároveň začalo připravovat návrh částečného zprovoznění přečerpávací stanice, která byla v této lidnaté části Olomouce vyřazena z provozu po katastrofálních povodních v roce 1997.

"Jedná se sice o provizorní řešení, které nenahradí plnou funkčnost této stanice, ale bezesporu pomůže. S hasiči jsme se dohodli na systému služeb a pravidelném monitoringu situace tak, aby místní obyvatelé nemuseli s každým větším deštěm mít obavy. Současně je však nutné nalézt trvalejší řešení, které umožní alespoň částečnou funkčnost vlastního přečerpávání," uvedl vedoucí odboru ochrany magistrátu Jan Langr.

Kanalizace pod komunikací v ulici Dolní Novosadská byla kvůli nevyjasněným majetkovým vztahům dlouhodobě problémovým místem. Při přívalových deštích voda nefunkční kanalizací neodtékala, čímž ohrožovala přilehlé nemovitosti. "Hlavní příčinou byla nefunkční přečerpávací stanice v blízkosti Moravy. Ta byla za povodní v roce 1997 vyplavena a její tehdejší vlastník ji už po povodni znovu nezprovoznil," podotkl primátorův náměstek Martin Major (ODS).

V následujících letech byla ulice Dolní Novosadská při vydatnějších deštích kvůli nefunkční přečerpávací stanici několikrát zaplavena. K vodohospodářskému zařízení se ale nikdo nehlásil. Nejasnou situaci vyřešilo město po dohodě s Olomouckým krajem tak, že při přípravě čtvrté etapy protipovodňových opatření převzalo kanalizaci do své správy.

Na přelomu června a července pak majetkoprávní odbor magistrátu zadal čištění a monitoring této kanalizace. "Po dohodě s odborem majetkoprávním a ochrany bude připraven technický návrh alespoň částečného fungování přečerpávací stanice do doby, než bude v rámci realizace čtvrté etapy protipovodňových opatření vybudována stanice nová," dodal Major. Návrh dalšího postupu projedná městská rada.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto město Olomouc

Štítky ČR, voda, počasí, správa, Olomouc, kanalizace, povodeň, Martin Major, ODS, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na starou přečerpávací stanici v Olomouci po deštích dohlížejí hasiči  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.