Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Velevážené publikum, račte dále! Do hospicu pro pozůstalé děti zavítal Cirkus Paciento

Menší cirkusové šapitó vyrostlo na týden v areálu mobilního hospicu Strom života v Novém Jičíně. V grandiózním představení excelovalo v pátek odpoledne víc než 30 malých žonglérů, akrobatů, kouzelníků a tanečníků. O jeho nácvik, doprovodnou hudbu i klauniádu se postaral tým klaunů z organizace Zdravotní klaun. S projektem Cirkus Paciento objíždí české nemocnice a zařízení sociálních služeb už přes 10 let.

Už název projektu napovídá, že nejde o obyčejný cirkus. Účinkujícími jsou sami pacienti nebo klienti. V tomto případě pozůstalé děti, které v poslední době ztratily některého z rodičů a s těžkou životní situací jim pomáhá mobilní hospic Strom života z Nového Jičína. Diváky jsou pak hlavně jejich příbuzní, spolu se zaměstnanci hospicu a podporovateli organizace Zdravotní klaun. Pátečnímu představení tleskal i starosta Nového Jičína, Stanislav Kopecký.

Nácvik od pondělí do pátku, pak velké finále

Tým zdravotních klaunů rozbil své šapitó už v pondělí, kdy začal s pravidelným nácvikem na páteční představení. Děti strávily s klauny každý den od rána až do odpoledne. Hravou formou se učily jednoduché triky, kouzla, akrobatické kousky a tanečky, které zúročily v pátek v závěrečném cirkusovém představení. Nabírané sukýnky, vestičky, buřinky a nejrůznější zábavné pokrývky hlavy udělaly z dětí opravdové cirkusáky. V pásmu se postupně představilo více než 30 dětí, kterým nadšeně tleskalo asi 50 diváků.

Zábava při nácviku a těšení se na páteční slavnostní představení nejen že odpoutá pozornost od kritické životní situace, ale probouzí radost a zájem o život, což je pro vyrovnání se se ztrátou a návrat do normálního života důležité,“ říká Kateřina Slámová Kubešová, ředitelka Zdravotního klauna, o.p.s.

Každý malý pacient se stává hvězdou

Náročnost akrobatických kousků, triků, gagů a kouzel, které klauni s dětmi nacvičují je různá. Záleží hlavně na šikovnosti a zájmu.

„Program vždy flexibilně přizpůsobujeme dětem, aby se ze všech staly hvězdy, bez ohledu na své limity, zdravotní nebo jiné. Klauni na začátku zjišťují, na co jsou děti talentované, co je baví nebo co zrovna „frčí“. Tomu pak přizpůsobujeme náročnost i dějovou linku programu,“ upřesňuje Klára Palečková, manažerka klaunského týmu.

„Některé děti se během pár dnů naučí například žonglovat se třemi míčky nebo roztočit talíř na hůlce. Měli jsme chlapce, který uměl podle zvuku rozeznat větráky v nemocnici – výrobce, číslo, kde se větrák v léčebně nachází. To si zasloužilo speciální číslo,“ doplňuje Klára Palečková.

Cirkus Paciento jezdí po celém Česku

Organizace Zdravotní klaun uspořádá ročně asi 10 podobných akcí. S cirkusem pravidelně navštěvuje několik zdravotnických a sociálních zařízení, mezi nimiž jsou kromě běžných nemocnic také onkologické nebo psychiatrické kliniky. Do Nového Jičína se cirkus přesunul z Dětské nemocnice v Brně, kde nacvičoval minulý týden s malými pacienty očního oddělení. Akce probíhají v průběhu celého roku, prostory se volí dle počasí a možností zapojených pacientů.

„Se Zdravotním klaunem spolupracujeme nejen na cirkusu, který je u nás letos podruhé, ale také v průběhu roku. Naši klienti se ocitají ve velmi těžkých životních situacích, kdy je například potřeba připravit děti na odchod některého z rodičů. Programy Zdravotního klauna dokážou v těchto domácnostech změnit atmosféru a pomoct nám připravit děti na těžkou situaci,“ upřesňuje spolupráci se zdravotními klauny pedagožka hospicu Jana Šnerchová.

Celé představení doprovázely rozzářené pohledy a široké úsměvy na tvářích účinkujících i přihlížejících. Dětem, které se snaží vyrovnat s bolestivou ztrátou některého ze svých nejbližších, přinesli zdravotní klauni týden zábavy, nových dovedností i atmosféru letního tábora.

„Bylo to moc fajn. Klauni byli směšní, a když se něco nepovedlo, řekli: Nevzdávej to! Našla jsem si tu i nové kamarády. Jestli to bude možné, chtěla bych tu být i příští rok,“ říká devítiletá Amálka Divišová z Nového Jičína. Za super tábor označuje Cirkus Paciento také devítiletá Lucka Dětská z Příbora, která se akce zúčastnila už podruhé.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Tisková zpráva

Štítky děti, cirkus, cirkus paciento, představení, Nový Jičín, nemocnice, Dětská nemocnice FN Brno, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velevážené publikum, račte dále! Do hospicu pro pozůstalé děti zavítal Cirkus Paciento  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.