Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Památku zavražděného krále Václava III. uctí v Olomouci pietní průvod

Pietní průvod k uctění památky krále Václava III. projde tuto středu historickým centrem Olomouce, kde byl poslední panovník z dynastie Přemyslovců před 715 lety úkladně zavražděn. Organizátoři akce chtějí v Olomouci založit novou tradici k uctění památky posledního Přemyslovce Václava III a jeho rodu.

V srpnu bude kromě toho v Olomouci představena nová turistická stezka s tématem rodu Přemyslovců a na září je připraveno promítání historického filmu Břetislav a Jitka a divadelní představení.

"Projekt je pro svou rozsáhlost rozfázovaný do tří let. V letošním roce například vznikne přemyslovská turistická trasa doplněná tištěnou brožurkou, uskuteční se komentovaná vycházka přemyslovskou Olomoucí s možností jejího dalšího opakovaní na objednávku a zakládáme také tradici pietního průvodu k uctění památky v našem městě zavražděného krále Václava III," uvedl autor projektu Tomáš Kryl, podle kterého se na projektu podílí i radnice.

Projekt má název Milénium olomouckých Přemyslovců

Kryl podotkl, že letos uplyne 1000 let od únosu Jitky ze Schweinfurtu knížetem Břetislavem I., po kterém následoval odjezd na Moravu a dlouhodobý pobyt v Olomouci.

Organizátoři chtějí také připomenout 990. výročí narození knížete Spytihněva, nejstaršího syna Břetislava a Jitky, či 960. výročí jeho úmrtí a vystřídání na českém trůnu jeho mladším bratrem Vratislavem, pozdějším prvním českým králem, který se také narodil v Olomouci.

"S jeho pětinásobným pravnukem Václavem III., od jehož olomoucké vraždy roku 1306 letos uplyne 715 let, se na stejném místě uzavírá královská linie přemyslovského rodu," dodal Kryl.

Projekt nazvaný Milénium olomouckých Přemyslovců tak připomene na pozadí únosu tuto unikátní průsečnici výročí rodu Přemyslovců řadou kulturních, společenských, populárně naučných, vzdělávacích i pietních akcí.

"Jde nejen o aktuální připomínku historických událostí a osobností - jejích aktérů, ale zejména v dlouhodobém horizontu vytváření turistické značky Olomouc – město Přemyslovců, místo spoluvytváření nejstarších dějiny české státnosti," uvedl Kryl.

Anketa: Jaká památka z Olomouce a okolí je vaše nejoblíbenější?

S příchodem prázdnin mnoho turistů tráví léto návštěvou památek po celé republice. V Olomouckém kraji máme hned několik krásných míst, které stojí za to navštívit. Vyberte z mnoha památek Olomouce a okolí tu jednu, která je vašemu srdci nejbližší!

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Hrinda, www.honzayk.cz

Štítky průvod, výročí, Václav III., vražda, Přemyslovci, Olomouc, Václav III. Český, projekt, Břetislav I. Český, historické jádro města, Schweinfurt, Morava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Památku zavražděného krále Václava III. uctí v Olomouci pietní průvod  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.