Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Lidé bez domova odpracovali přes pět tisíc hodin. Jsou spokojenější, zní z charity

Čistění chodníků, úklid skládek nebo provoz toalet. Lidé bez domova se v Olomouci zapojují do pracovních projektů připravovaných ve spolupráci města a olomoucké charity. Podle sociálních pracovníků střediska Samaritán došlo u sedmdesáti procent klientů k výraznému zlepšení jejich životní situace.

Zejména ve spolupráci s Výstavištěm Flora a technickými službami se daří v Olomouci nacházet od roku 2019 pracovní zařazení pro lidi, kteří se potýkají se složitým životním osudem.  Do aktivit pracovních rehabilitací se zapojilo postupně 38 lidí, za sebou mají okolo 5 300 hodin práce. „Klienti jsou spokojenější, mění se téma jejich hovorů, plánují, mají větší sebedůvěru, sebeúctu, mají chuť hledat další pracovní uplatnění. Sledujeme zároveň, že u klientů dochází ke snížení problematického chování ve veřejném prostoru. A ti, co jsou do projektu zapojeni dlouhodoběji, se už nevracejí k rizikovému způsobu života,“ komentuje přínos projektu Alexandr Dvořák, vedoucí střediska Samaritán pro lidi bez domova.

V loňském roce přispěli bezdomovci k likvidaci 150 tun odpadu na nepovolené skládce na Černé cestě, další klienti střediska Samaritán se nově postarali o provoz toalet ve Smetanových sadech nebo o úklid v areálu Výstaviště Flora.

„Klienty Charity bychom v budoucnu rádi zapojili také do dalších projektů, které chystáme. Ať už jde o připravované vyklízení objektu v ulici Křičkova na Svatém Kopečku, likvidaci odpadů po velkém požáru v areálu poblíž Klášterního Hradiska nebo vyklízení někdejších toalet na nábřeží Přemyslovců, kde připravujeme v budoucnu zprovoznit nové,“ uvedla náměstkyně primátora Eva Kolářová (ANO).

Kromě projektu pracovních rehabilitací radnice finančně podpořila provoz ordinace praktického lékaře i psychiatra pro lidi v nouzi, instalovala nové bezpečnostní kamery pro monitorování veřejného pořádku v problematických místech, včetně lokality na Dolním náměstí, třídě Svobody a ve Wurmově ulici. „Lidé bez domova trpí často ztrátou důstojnosti. Proto se zaměřujeme na to, aby co nejvíce z nich žilo lépe. Pracovní aktivity, ale třeba i naše psychiatrická péče k tomu velmi přispívají. Těším se na více takových společných projektů,“ shrnuje za Charitu Olomouc ředitel Petr Prinz.

Na projekty Charity Olomouc i dalších organizací, které ve městě pracují s bezdomovci nebo se zaměřují na cílenou prevenci bezdomovectví u specifických cílových skupin, směřuje z rozpočtu města Olomouce v letošním roce celkem 5,2 milionu korun.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Magistrát města Olomouce

Štítky Charita, bezdomovectví, lidé bez domova, práce, úklid, Olomouc, bezdomovec, projekt, toaleta, Charita Olomouc, Přemyslovci, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé bez domova odpracovali přes pět tisíc hodin. Jsou spokojenější, zní z charity  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.