Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Primátor Prostějova Jura porušil opatření. V domově pro seniory neměl respirátor

Primátor Prostějova František Jura se na stránkách města pochlubil fotografiemi, jak v domově pro seniory blahopřeje stoleté oslavenkyni. Sám sebe tak usvědčil z porušování vládních opatření, která při návštěvách v podobných zařízeních nařizují respirátor. Ten primátor neměl.

Rozesmátý František Jura (ANO) bez jakýchkoliv ochranných pomůcek navštívil před pár dny Domov pro seniory v Soběsukách na Prostějovsku a stoleté oslavenkyni přinesl kytici a dárky, přiťukl si s ní a poseděl.  

Ministerstvo zdravotnictví potvrdilo, že primátor tak porušil platné předpisy. "Mimořádné opatření nařizuje v domovech pro seniory nadále používat respirátor s filtrační účinností alespoň 94 procent podle příslušných norem, například FFP2, KN 95," sdělil mluvčí ministerstva zdravotnictví Martin Novotný.

Primátor své jednání nevysvětlil. Telefon nezvedal a na dotazy poslané elektronickou poštou nereagoval.

"Na webu vlády je k nalezení, jaká mimořádná a ochranná opatření aktuálně platí. Mimo jiné se zde uvádí, že v sociálních zařízeních, kterými bezesporu domovy seniorů jsou, lze návštěvu připustit pouze za podmínky, že osoba po dobu návštěvy používá ochranný prostředek dýchacích cest. Když postavíte stranickou kampaň na zachraňování tisíců mrtvých a boj s covidem, je chování primátora k zamyšlení," glosoval celou věc opoziční prostějovský zastupitel Petr Ošťádal (Na rovinu!).

Domov přiznal chybu. Je nám to líto

Zrovna před pár dny ředitel Společnosti Podané ruce Jindřich Vobořil upozornil, že senioři jsou jednou z nejzranitelnějších skupin obyvatel. Po očkování u nich totiž s časem a věkem razantně klesá hladina protilátek. Až šedesát procent očkovaných má po čtyřech a více měsících negativní hodnoty. Podané ruce otestovaly na přelomu června a července 627 seniorů.

Samotný Domov pro seniory Soběsuky má na svých stránkách upozornění, že pohyb návštěv po domově a na pokojích je možný pouze s respirátorem. Ředitelce domova Yvoně Andělové je celé záležitosti s primátorem líto.

"U nás se snažíme opatření dodržovat a vyžadujeme to i po návštěvách. Je mi líto, co se stalo. V té době jsem tu nebyla, byla jsem na dovolené. Vůbec jsem o tom nevěděla," řekla ředitelka.

Oslavenkyně měla kvůli komunistům těžký život 

Stoleté narozeniny v Soběsukách oslavila Jarmila Vincourková, jejíž rodina přišla do Prostějova v roce 1930 a provozovala zde velmi známou a vyhlášenou cukrárnu. 

Vitální a usměvavá seniorka neměla jednoduchý život. Sourozenci jí zemřeli v dětském věku a komunisté ukradli živnost, kterou její otec budoval. Maminku nenechali v obchodě dosloužit ani do důchodu. Přesto Jarmila Vincourková nezatrpkla a neztratila optimismus.

"Mám vždycky nesmírnou radost, když můžu poblahopřát jubilantům, kteří se takto krásného věku dožívají zdraví a je na nich vidět, s jakou radostí jubileum prožívají," napsal primátor Prostějova Jura ke svým fotografiím.

Senioři mají půl roku po očkování výrazně nižší nebo žádné protilátky, říká Jindřich Vobořil

Po šesti měsících od očkování má podle předběžného šetření až šedesát procent seniorů žádné nebo výrazně nižší protilátky. Ukazují to první průběžné výsledky měření protilátek po očkování Společnosti Podané ruce. Naznačují, že přeočkování třetí...

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky primátor, Jura, ANO, opatření, respirátor, Dům pro seniory, Soběsuky, Prostějov, domov pro seniory, František Jura, návštěva, Martin Novotný, okres Prostějov, Jindřich Vobořil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor Prostějova Jura porušil opatření. V domově pro seniory neměl respirátor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.