Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Helfštýn obsadili kováři, vytvoří nový design zdroje pitné vody. O víkendu následuje Hefaiston

Na hradě Helfštýně na Přerovsku vzniká před očima návštěvníků nová kovářská kompozice. Dílo kovají mistři černého řemesla na Kovářském fóru, které je předzvěstí největšího středoevropského setkání kovářů s názvem Hefaiston, které proběhne o víkendu.

Letošní 33. ročník Kovářského fóra vítá skupinu mladých českých tvůrců, kterou svolal umělecký kovář, nožíř Anton Vadovič.

"Na Helfštýně je známý díky svým designovým nožům a břitvám, za které je také na Hefaistonu oceňován. Do svého týmu přizval kováře Jana Hájka, uměleckého kováře a restaurátora Jana Šeráka a kovářského mistra odborného výcviku brněnské střední průmyslové školy Petra Soudka," uvedla mluvčí hradu Eva Lehnertová.

Cílem trojice mistrů černého řemesla je zkultivovat na Kovářském fóru podobu zdroje pitné vody, který je na prvním nádvoří a návštěvníci ho mohou využívat.

"Tento český kovářský tým vytváří kovanou kompozici, která doplní pískovcové korýtko na prvním nádvoří. Návštěvníci jej tak budou moci využívat v plné míře a ještě potěší i jejich oko, neboť půjde o designové dílo. Stejně jako v předchozích ročnících fóra zůstane tato kovářská kompozice na Helfštýně a stane se součástí sbírky uměleckého kovářství, která nyní čítá kolem 1300 exponátů," doplnila mluvčí.

Praktické využití mělo Kovářské fórum také předloni, kdy se jej zhostil mistr černého řemesla Jiří Jurda z Penčic. Při týdenní akci před očima návštěvníků tvořil udírnu pro zázemí hradní restaurace. Loni na hradě vznikla téměř 2,5metrová plastika Jiskření. Hradní kovárnu tehdy obsadil se svým týmem mistr z kovářské rodiny Habermannů, kovář a sochař David Habermann.

Na Hefaiston přijede až 200 kovářů

Na Kovářské fórum tento víkend naváže největší evropská akce kovářů, Hefaiston. Loňský 39. ročník v pořadí se poprvé nekonal, zhatila jej pandemie koronaviru.

"Přípravy jsou nyní již ve vrcholné fázi. Registrovaných účastníků je méně, bude to ročník z velké části ochuzený o zahraniční účastníky. Nyní máme registrovaných přes 200 účastníků, většina z nich je z České republiky a ze Slovenska. Uvidíme, kolik jich nakonec z okolních států během těch tří dnů akce nakonec dorazí," dodala Lehnertová.

Předloni na akci dorazilo na 500 kovářů z 16 zemí a jejich práci si přišlo prohlédnout 8000 návštěvníků.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hrad Helfštýn

Štítky Hefaiston, Helfštýn, kovář, fórum, Přerov, řemeslo, obrazová kompozice, okres Přerov, pitná voda, Jan Hájek, design, pandemie covidu-19, Česko, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Helfštýn obsadili kováři, vytvoří nový design zdroje pitné vody. O víkendu následuje Hefaiston  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.