Počasí dnes21 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Prostějovští průzkumníci ovládli armádní soutěž. Zavedla je do dob protektorátu

Za hustého deště s více než sto kilometry v nohách finišovali vojáci ve výcvikovém prostoru Libavá čtyřdenní soutěž průzkumných hlídek. Během závodu se obrazně vrátili do období protektorátu Čechy a Morava. Soutěž s devítiletou tradicí postavila před účastníky podobné nástrahy, jaké překonávali jejich předchůdci za druhé světové války.

Náročného klání se zúčastnilo 18 čtyřčlenných družstev včetně dvou týmů ze Slovenska. Soutěž ovládly týmy prostějovského 102. průzkumného praporu, kterým patřilo prvních pět příček, šestou pozici obsadili vojáci ze 43. výsadkového pluku Chrudim. Vítězství vybojovala čtveřice s anglickým kódovým označením Steel.

Hlavním cílem bylo prověřit schopnosti a dovednosti příslušníků průzkumných jednotek při plnění bojového úkolu, ale i jejich fyzickou připravenost, psychickou odolnost a sladěnost týmů. Na vojáky čekalo 23 komplexních disciplín rozmístěných ve vojenském prostoru Libavá, část z nich museli plnit i v noci. Za sebou mají i více než stokilometrový přesun náročným terénem. "Soutěž byla letos náročná, a to i vzhledem ke klimatickým podmínkám, které panovaly," uvedl zástupce mediálního týmu Michal Pravda.

Letošní námět soutěže vojáky zavedl do období protektorátu Čechy a Morava. V první části se ocitli v prostředí základen v severozápadním Skotsku, kde českoslovenští dobrovolníci museli absolvovat náročný výcvik. Po absolvování speciální přípravy elitní průzkumníky čekal výsadek na území protektorátu. Projít museli třiadvaceti disciplínami, jejich námětem byla například záškodnická činnost, pozorování, noční orientační běh, střelby a dlouhé zrychlené přesuny s výstrojí a výzbrojí. V první části soutěže se pohybovali i s výsadkářským kontejnerem, který představovala 40 kilogramů těžká kláda. Dobovou atmosféru jim během přesunu navodil i hlas Edvarda Beneše z radiostanice.

Hlídky po vysazení na území protektorátu musely najít informace z místa zasazení, které byly rozmístěné na 42 kontrolních bodech na ploše zhruba deseti kilometrů čtverečných, k dispozici měla každá z hlídek také jedno jízdní kolo, tehdy nejčastější dopravní prostředek vojáků vysazených na nepřátelském území. "Náročná byla především spánková deprivace a to, že byli soutěžící neustále v pohybu. Během pár dnů překonali 100 až 130 kilometrů se zátěží," doplnil Pravda.

První ročník soutěže průzkumných hlídek se uskutečnil v roce 2007, nejprve šlo o měření sil příslušníků bojových jednotek 102. průzkumného praporu. V letech 2008 až 2010 se do klání zapojily i hlídky dalších armádních útvarů. Kvůli přestávce poté soutěž pokračovala od roku 2013. Příčky vítězů i v uplynulých letech téměř vždy patřily týmům 102. průzkumného praporu.

Konečné výsledky - Soutěž průzkumných hlídek Libavá 2021
1. tým 102.pzpr "Steel"
2. tým 102.pzpr "Chalk"
3. tým 102.pzpr "Tin"
4. tým 102.pzpr "Potash"
5. tým 102.pzpr "Barium"
6. tým 43.vp "Calcium"
7. tým 102.pzpr "Sulphur"
8. tým 44.lmopr "Spelter"
9. tým 41.mpr "Iridium"
10. tým 42.mpr "Clay"
11. tým OSSR "Zinc"
12. tým 13.dp "Silver A"
13. tým OSSR "Bioscop"
14. tým 71.mpr "Carbon"
15. tým UNOB "Bronse"
16. tým 74.mpr "Silver B"
17. tým 31.pRCHBO "Bivouac" DSQ
17. tým 72.mpr "Antimony" DSQ

Na start soutěže vyběhlo 18 čtyřčlenných družstev. Kromě dvou týmů ze slovenského praporu ISTAR z Prešova a družstev pořádajícího 102. průzkumného praporu Prostějov, se do klání zapojily i čtyřčlenné hlídky 41. mechanizovaného praporu Žatec, 42. mechanizovaného praporu Tábor, 44. lehkého motorizovaného praporu Jindřichův Hradec, 71. mechanizovaného praporu Hranice, 72. mechanizovaného praporu Přáslavice, 74. mechanizovaného praporu Bučovice, 13. dělostřeleckého pluku Jince, 31. pluku radiační a chemické a biologické ochrany Liberec, 43. výsadkového pluku Chrudim a studenti oboru velitel průzkumných jednotek z Univerzity obrany v Brně. Akce se účastnili takédva pozorovatelé z britského průzkumného praporu Household Cavalry Regiment z Bulfordu.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto 102. průzkumný prapor

Štítky Vojáci, armáda ČR, 102. průzkumný prapor, soutěž, Prostějov, Libavá, protektorát, druhá světová válka, Protektorát Čechy a Morava, Chrudim, Slovensko, Operace Silver A, Operace Silver B, Bioscop

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovští průzkumníci ovládli armádní soutěž. Zavedla je do dob protektorátu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.