Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Z pramene u Stražiska na Prostějovsku teče mléčná voda. Může za to vápenec

Z pramene u Stražiska na Prostějovsku, který nedávno při stavbě retenční nádrže objevili stavbaři, začala vytékat bílá voda připomínající mléko. Nejde o žádný zázrak. Podle speleologů za to mohou vápence, které se v této oblasti objevují v podzemí.

"Při realizaci retenční nádrže mezi Stražiskem a Čunínem na Prostějovsku jsme narazili na pramen. Nechali jsme jej zatrubnit do meliorační trubky a vyústit bokem do vodní plochy. Vytéká z něj úplně bílé mléko. Vypadá to jako nickamínek. Tak jsme nechali udělat rozbor a je to vápník," podivil se podnikatel Richard Benýšek, který ze stavbou nádrží stojí.

Jak sám přiznal, nečekal to, protože v okolí je takzvaná moravská droba, takže voda by měla být plná železa a spíše rezavá. "Záhada. Budou tu krápníkové jeskyně," ptal se v nadsázce Benýšek.

Speleolog Jan Výmola z nedalekého Ludmírova vysvětlil, že podobný bílý pramen nemusí být v této lokalitě takovým překvapením, jak by se na první pohled mohlo zdát. 

Původcem jsou vápencové vrstvy

"Vím ještě o dvou podobných situacích v okolí. Jedna nickamínková voda vyvěrá na konci štoly v Ladíně a je ve stejném materiálu jako na Stražisku. Další podobný pramen je přímo pod Javoříčkem v Korýtkách, kde se vápenec přímo ukládal. Tam je to velice zajímavé, protože jsou ve vápenci usazení například i šneci. V těchto oblastech se takové prameny vyskytují," ubezpečuje speleolog.

Původcem mléčné vody jsou vápencové vrstvy, které vznikly buď přímo při sedimentaci droby, nebo se v ní objevila přímo nějaká vápnitá poloha. 

"V nadloží tak může být vlivem vrásnění nějaký zbytek vápence, který ta voda rozpouští a po puklině, protože se zřejmě jedná o puklinovou vodu, kterou stavbaři navrtali nebo přerušili, vytéká ven," popsal mechanismus Výmola.

Nádrže slouží k ochraně povodí

S projektem na zadržování vody v krajině a výstavbou nádrží v lese pod kopcem Kozák poblíž Stražiska začal podnikatel Benýšek zhruba před čtyřmi roky. Jen rok trvalo vyřízení všech potřebných povolení. Jedna nádrž přišla asi na 5 milionů korun a Benýšek je postavil bez jakýchkoliv dotací. 

"Jsou to nádrže na retenci vody s vyloučením dalšího hospodářského využití kromě hasičů. Určené jsou na ochranu povodí a zavodňování půdního profilu," vysvětlil.

Bohatý olomoucký podnikatel Benýšek byl spolupracovníkem Petra Kellnera a dříve mu patřila hokejová Slavie. Nyní podniká hlavně v lesnictví, na Moravě mu patří také stovky hektarů zemědělské půdy. U Prostějova vlastní například Bělecký Mlýn nebo zámek v Přemyslovicích.

Povodí Moravy dokončuje obnovu vodní nádrže Hrabišín

Povodí Moravy dokončuje loni zahájenou obnovu vodní nádrže Hrabišín na Šumpersku, z jejíhož dna byly vytěženy sedimenty a nádrž byla poté rekonstruována. Obnova nádrže stála zhruba 14 milionů korun. Podle mluvčího Povodí Moravy Petra Chmelaře...

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Richard Benýšek

Štítky studánka, bílá voda, vápenec, Stražisko, Benýšek, Prostějov, okres Prostějov, nádrž, Petr Kellner, Ludmírov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z pramene u Stražiska na Prostějovsku teče mléčná voda. Může za to vápenec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.