Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Stále víc měst nabízí značení jízdních kol. Je to prevence proti krádeži

Stále více měst v Olomouckém kraji nabízí cyklistům možnost nechat si označit jízdní kolo, a zabezpečit ho tak proti krádeži. Službu nyní nabízí například strážníci v Litovli na Olomoucku. V Prostějově si svůj bicykl nechaly označit již tisíce lidí.

"Zájemci mohou přijít na služebnu Městské policie Litovel a nechat si zdarma zaregistrovat jízdní kolo. Slouží to jako prevence proti krádeži. Přineste si čisté jízdní kolo, doklad totožnosti a doklad o koupi kola," vyzval zástupce velitele litovelských strážníků František Bartošek.

Pokud lidé doklad o koupi kola již nebudou mít k dispozici, na služebně vyplní čestné prohlášení, že jim bicykl opravdu patří. "Kolo zároveň označíme forenzní látkou. Lidé mohou přijít i o víkendu, ale vždy je lepší dopředu zavolat a domluvit se," dodal Bartošek.

Značení jízdních kol probíhá v Šumperku. V Prostějově tato služba funguje již několik let a je o ni velký zájem. Před pár dny si například cyklisté mohli nechat označit a zaregistrovat do celostátní evidence své jízdní kolo před kinem Metro, další značení se bude konat příští středu v Kolářových sadech v době od 14 do 18 hodin.

"Značení probíhá v modrém stanu městské policie," uvedla mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová. Není výjimkou, že za jeden den si tak své kolo nechá označit i 150 lidí.

Značení jízdních kol a invalidních vozíků syntetickou DNA je zdarma a mohou jí využít nejen obyvatelé Prostějova, ale celého okresu. Lidé se k označení kola mohou také objednat přes objednávkový systém na webových stránkách města Prostějova.

Forenzní značení syntetickou DNA
Jde o moderní metodu ochrany majetku. Vyznačuje se vysokou odolností vůči vnějším vlivům a dlouhou životností. Syntetická DNA je na kolo nanesena na zhruba 10 místech. Za 24 hodin po aplikaci je tekutina s obsahem mikroteček dokonale vytvrdnutá a stává se pouhým okem neviditelná. Všechny takto označené předměty jsou však vybaveny samolepkami, které varují pachatele, že kolo nebo vozík je speciálně označen a může být snadněji identifikován městskou policií či Policií ČR. V kombinaci s dalšími způsoby ochrany, jako je evidence jízdního kola podle jeho typu, barvy, čísla rámu a fotografie v lokálním registru MP Prostějov a v národním registru REFIZ, značení může odradit zloděje nebo je rychle usvědčit.

Značení jízdních kol bude v Prostějově pokračovat v červnu

Městská policie Prostějov v rámci Programu prevence kriminality ve městě Prostějově bude v měsících červen a červenec pokračovat ve čtvrté etapě značení jízdních kol a invalidních vozíků syntetickou DNA. Pro zájemce je tato služba zdarma. Značit...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky značení, DNA, kolo, městská policie, prevence, Litovel, Prostějov, jízdní kolo, krádež, Olomoucký kraj, obecní policie, Policie České republiky, Jana Gáborová, Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stále víc měst nabízí značení jízdních kol. Je to prevence proti krádeži  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.