Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Legiovlak nabídne připomínku historie i možnost pátrat po osudech předků

Po pěti letech se do Olomouce vrací jedinečná expozice na kolejích, na hlavní nádraží dorazí legiovlak. Pojízdné muzeum přibližuje ve čtrnácti vagonech život československých legionářů před sto lety na Transsibiřské magistrále. V plukovní prodejně mohou návštěvníci zjistit informace o svých předcích.

Legiovlak je projektem československé obce legionářské, organizace se rozhodla vytvořit repliku vlaku, jakým projížděli v letech 1918-1920 desetitisíce legionářů během válečných operací na území Ruska. Olomouc je letos patnáctou zastávkou putování speciálního muzea po České republice.

„Návštěvnost je z našeho pohledu určitě dobrá. S vlakem obvykle vyrážíme v březnu, letos jsme z logických důvodů vyjeli až v červnu. Za první dva měsíce navštívilo Legiovlak okolo 30 tisíc návštěvníků,“ informoval Jiří Charfreitag, vedoucí muzea československých legií.

Vlaková souprava se skládá z vozů polní pošty, těplušky, zdravotního, filmového, velitelského, štábního, obrněného, prodejního, krejčovského, kovářského, ubytovacího a dvou plošinových vozů. 

„Lidé, kteří v těchto vozech jezdili, se zcela nepochybně zasloužili o vznik našeho státu. Pro lidi je většinou nejzajímavější naše plukovní prodejna. Kromě koupě upomínkových předmětů máme i databázi legionářů. Naši návštěvníci si tam mohou nechat vyhledat, jestli třeba jejich dědeček v legiích sloužil a kde. Případně pak dostanou informace, kde mohou pátrat dál,“ uvedl Charfreitag, s tím že spolupráce na mapování historie je oboustranně prospěšná.

„Sbíráme také materiály od návštěvníků, skenujeme fotografie nebo nám lidé dávají dary do muzea. Je tam nejbližší kontakt lidí s posádkou, která je připravená na nejrůznější dotazy. Díky našim návštěvníkům jsme do databáze doplnili přes 16 tisíc fotografií, je to takový památník, který s námi lidé společně budují,“ dodal.

Podle zástupců československé obce legionářské oslovují různé části expozice muže, ženy i děti. „Ve vlaku si každý najde to svoje, co mu přiblíží dobu, kdy tento vlak jezdil. Pro pány jsou zajímavé zbraně v obrněném voze. Dámy zajímá třeba sanitní vůz, kde je ukázano, v jakých podmínkách probíhalo ošetření legionářů,“ vysvětluje Jiří Charfreitag.

Výkvět české secese v Olomouci. Muzeum představí tvorbu Alfonse Muchy

Sál svaté Kláry olomouckého Vlastivědného muzea nabídne od pátečního dne bohatou expozici tvorby Alfonse Muchy. Díla secesního malíře, který své nejznámnější ilustrace vytvořil v Paříži, si budou moci návštěvníci prohlédnout až do prosince.

Naposledy stál legiovlak na olomouckém hlavním vlakovém nádraží v říjnu 2016, od té doby doznala expozice mírných změn. „Přidali jsme některé vozy, které původně součástí legiovlaku nebyly. Jedná se například o salonní vůz. Velkou proměnou prošla expozice, kterou jsme doplnili o informace o druhé světové válce a novodobých misích. Souprava určitě není stejná, ale její základ je neměnný, bez něj by to nedávalo smysl,“ uzavírá Charfreitag.

V Olomouci mohou lidé navštívit vojenský ešalon od úterý 14.9. do pátku 24.9., ve všední den od 8 do 18, o víkendu od 9 do 19 hodin. Vstup do muzea je zdarma.

Hodnocení článku je 74 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB - Legiovlak

Štítky železnice, Československá obec legionářská, legiovlak, muzeum, expozice, Olomouc, historie, Transsibiřská magistrála, Rusko, Česko, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Legiovlak nabídne připomínku historie i možnost pátrat po osudech předků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.