Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Místo do lavic k volebním urnám. Ve školách v Olomouckém kraji se odehrávaly Studentské volby

S rozpaky, úsměvem ale často i rozhodným krokem přicházeli dnes studenti Střední odborné školy v Olomouci k volebním urnám, do kterých nanečisto vhazovali své hlasy do parlamentních voleb. Ve volební místnost se proměnila tělocvična, členy volební komise si zahráli jejich spolužáci z druhých ročníků. V Olomouckém kraji se do projektu Studentských voleb zapojilo 16 škol.

Předsálí volební místnosti na olomoucké střední škole se zaplnilo již krátce po osmé hodině. "Přijdeš, zakroužkuješ, hodíš," radila před vstupem své kamarádce jedna z prvaček. "Byl to divné, zpočátku jsem nevěděla, jak se ve volební místnosti postupuje. O tom, komu dám hlas, jsem se radila s taťkou," řekla patnáctiletá Valentýna. Společně se svou spolužačkou Kristýnou se shodly na tom, že za tři roky určitě volit půjdou. "Aspoň nás to dnes připravilo," podotkla Kristýna.

Studenti uvedli, že se dnes při simulovaných volbách rozhodovali podle volebních programů, roli hrála i kampaň a také názory rodičů. Právě od nich si řada studentů nechala poradit. Ve škole, jejímž oborem je veřejnosprávní činnost a informační služby a mediální komunikace, se především starší studenti o politiku zajímají hlouběji.

"Pro mě je rozhodující historie stran, co se za nich dělo, a také aktuální program. Velkou roli hraje i kampaň," řekl šestnáctiletý Tadeáš. "U mě je to rozdělení na levici a pravici, zajímám se o veřejné finance, o tom, jak hospodaří se státním rozpočtem," doplnil Erik.

Pro řadu studentů byly Studentské volby generálkou 

Podle ředitelky školy Hany Blahové se škola do Studentských voleb zapojuje pravidelně. "Naši studenti jsou zvyklí se zapojovat do různých aktivit, které souvisejí se státní správou, podle nás to patří k občanské znalosti. Voleb se účastní všechny třídy, je to součást vyučování, týká se to zhruba 200 studentů," řekla ředitelka.

Pro řadu z nich to byla zcela první zkušenost. "Brali to jako zpestření, byl to pro ně zážitek," podotkla pedagožka Jana Vařeková. Pro řadu studentů byly Studentské volby jen generálkou, díky plnoletosti se totiž budou moci 8. a 9. října poprvé vydat k volebním urnám.

Volební premiéra čeká například osmnáctiletou Annu z Gymnázia Jakuba Škody v Přerově, i tam se dnes Studentské volby odehrávaly. "Dnes jsem se rozhodovala podle volební kalkulačky, bylo to jednodušší než pročítat všechny volební programy. A volit určitě půjdu," řekla dnes studentka.

Studentské volby se dnes a v úterý konají na 335 školách po celé republice. Před reálnými volbami si mohou tuto možnost studenti vyzkoušet od roku 2010. Smyslem vzdělávacího projektu, který organizuje společnost Člověk v tísni, je seznámit studenty s principy demokratických voleb a volebním systémem.

Se začátkem školy v Olomouckém kraji výrazně stoupl počet respiračních onemocnění

V Olomouckém kraji tento týden výrazně stoupl počet akutních respiračních onemocnění. Týkají se především školáků, nejvíce je jich nemocných na Přerovsku, kde se jejich počet oproti předchozímu týdnu zdvojnásobil. Zvýšená nemocnost souvisí s...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto jsns.cz

Štítky Studentské volby, studenti, názory, školy, Sněmovna, Olomouc, volby, volební urna, Olomoucký kraj, volební místnost, Člověk v tísni, Gymnázium Jakuba Škody

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Místo do lavic k volebním urnám. Ve školách v Olomouckém kraji se odehrávaly Studentské volby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.