Počasí dnes22 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

Rok od havárie na Bečvě: vyšetřovací komise navrhuje změny zákona a vyšší pokuty

Stanovit jasné pokyny, jak řešit ekologické havárie, a zvýšit pokuty navrhuje ve své závěrečné zprávě sněmovní vyšetřovací komise k loňské otravě Bečvy. K chybám při odběrech kontaminované vody podle poslanců vedla skutečnost, že neexistuje jasná elektronická evidence kanalizací.

Závěrečnou zprávu komise zveřejnila dnes. Pro podobné havárie poslanci také doporučují zvážit vyhlášení krizového stavu, na vybraných místech řek pak navrhují nainstalovat monitorovací zařízení, která by snímala kyselost vod a elektrovodivost.

"Závěrečná zpráva jednoznačně potvrzuje, že práce komise, byť ve velmi omezeném čase, měla smysl. V příštím období je nutno co nejdříve upravit metodické pokyny a legislativu, a to zdaleka ne jen v oblasti vodního zákona, ale i v oblastech stavebních nebo ekologické újmy. Všichni přítomní členové vyšetřovací komise vyjma jednoho poslance závěrečnou zprávu potvrdili," uvedl člen komise Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Pokyny při řešení havárií jsou nedostatečné  

Vodoprávní úřady by podle komise měly mít k dispozici aktuální seznam zdrojů znečištění. Poslanci rovněž upozornili na nedostatečné metodické pokyny pro Českou inspekci životního prostředí, Podniky povodí a hasiče.

"Pro ropné či jiné senzoricky pozorovatelné látky se postupy trénují, pro tuto, která se odehrála na řece Bečvě, bohužel nikoliv. Chybí také řešení postupů, když se taková havárie stane na hranici obvodu obce s rozšířenou působností a na hranici dvou krajů. I toto je nutné ošetřit lépe legislativně a metodicky," uvádí závěrečná zpráva.

Nutná je podle poslanců novela zejména vodního zákona a stanovení vyšších sankcí za neohlášení ekologické havárie. Náklady na likvidaci havárie i nápravná opatření musí podle komise uhradit původce.

Rybáři z Bečvy: po havárii vládl chaos

Rybáři, kteří obhospodařují Bečvu a do řeky již vysadily tuny ryb, zprávu komise přivítali. "Je to pokrok, protože za velmi krátkou dobu, kterou na to komise měla, udělala kus práce směrem k došetření celé kausy," reagoval předseda místní organizace Českého rybářského svazu z Hustopečí nad Bečvou na Přerovsku a ohlašovatel havárie Stanislav Pernický.

Podle něho v době těsně po havárii vládl chaos. "Jsem rád, že komise použila i závěry, které jsme navrhovali, protože jednoznačně lze říct, že v době po havárii vázla jakákoliv koordinace. Byl to chaos a bylo to tristní. Nikdo například neodebral z výpustí žádné vzorky. To si člověk neumí vysvětlit," prohlásil Pernický.

Od ekologické katastrofy dnes uplynul rok

Ekologická havárie, kterou podle České inspekce životního prostředí způsobily kyanidy, postihla Bečvu přesně před rokem v úseku pod Valašským Meziříčím na Vsetínsku až po Přerov. Jedovaté látky otrávily asi 40 kilometrů toku. Do kafilerie rybáři odvezli přes 40 tun ryb.

V souvislosti s havárií policie letos v červnu obvinila společnost Energoaqua z Rožnova pod Radhoštěm na Vsetínsku a jejího jednatele Oldřicha Havelku. Energoaqua spravuje tovární areál bývalé rožnovské Tesly, takzvaným rožnovským kanálem se podle policie, která se opírá o posudek znalce Jiřího Klicpery, kyanidy do řeky dostaly. 

Společnost Energoaqua i její ředitel odmítají, že by za havárii mohli.

Ryba smrdí od hlavy
Strana zelených dnes odpoledne poblíž místa, kde před rokem začala otrava řeky Bečvy, zorganizovala happening a odhalila pomník neschopnosti české vlády s názvem Ryba smrdí od hlavy. Betonová busta Andreje Babiše připomíná zodpovědnost vlády za nefunkčnost orgánů, které u nás mají přírodu chránit. 

Po ekologické havárii úřady nevěděly co dělat, prohlašují rybáři z Bečvy

Rybáři z okolí řeky Bečvy, kterou před rokem otrávily kyanidy, považují za hlavní chybu to, že bezprostředně po havárii úřady vzájemně nekoordinovaly svou činnost a nesvolaly krizový štáb. Věří, že závěrečná zpráva sněmovní komise k vyšetřování...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor ČR, FB Mariana Jurečky

Štítky Bečva, havárie, kyanid, komise, závěr, Sněmovna, Hustopeče nad Bečvou, ekologická katastrofa, Česká inspekce životního prostředí, Energoaqua, Marian Jurečka, KDU-ČSL, Andrej Babiš, okres Vsetín, Strana zelených

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rok od havárie na Bečvě: vyšetřovací komise navrhuje změny zákona a vyšší pokuty  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.