Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Ochránci přírody mají další důkazy, že stavba rozhledny na Králickém Sněžníku ničí přírodu

Ochránci přírody z Jeseníků opět přinesli důkazy o tom, že stavba rozhledny na polské straně Králického Sněžníku ničí přírodu. Po stezkách se pohybují těžká technika a čtyřkolky, které vozí lidi nahoru a dolů. Polská obec Stronie Śląskie tvrdí, že je vše v pořádku.

"Přímo na místě jsme s velkým překvapením zjistili, že investor a dodavatel opět ignorují nastavená pravidla výjimek, na základě kterých probíhá výstavba rozhledny, a hrubě porušují smlouvu o udělení dotace. Je evidentní, že se takzvaná zelená stezka změnila na nelegální cestu," uvedl předesda Společnosti přátel Jeseníků Ondřej Bačík.

Ochránci přírody například zadokumentovali, jak čtyřkolka opakovaně během dne vyjíždí na vrchol hory a dolů na Chatu pod Sněžníkem a převáží lidi nebo jak velký nakladač převážel barel s kapalinou, která byla na vrcholu přečerpána. "V poledne se dal do pohybu dokonce velký autojeřáb a začal sjíždět po nelegální cestě dolů, následovaný pásovým bagrem," popisuje sitauci na Králickém Sněžníku Bačík.

Podle něho investor navíc využil rekonstrukci stezky jako způsob, jak se zbavit odpadu. "Do tělesa stezky uložil obrovské množství materiálu z budování základů rozhledny, a tím se ho zdarma zbavil. Výstavba rozhledny je rovněž velkým zdrojem hluku a znečištění ovzduší," dodal Bačík.

Investor: jeřáb má povolení na vjezd na vrchol 

Starosta obce Stronie Śląskie Dariusz Chromiec tvrdí, že je vše v pořádku. "Zhotovitel má povolení k jednomu výjezdu a sjezdu jeřábu v souvislosti s montáží ocelové konstrukce věže na vrcholu. To právě skončilo a jeřáb sestoupil," uvedl starosta.

Stavbaři podle něho mají i povolení k jízdě malých stavebních vozidel po zrekonstruované stezce. "Kámen z hloubení věže má být částečně použit na renovaci stezky a má být rozmístěn pomocí tahače a bagru po stezce. Lidé ve čtyřkolce jsou geodeti se svým zařízením, provádějí měření věže a hlavně vytvářejí mřížku upevňovacích bodů pro skleněné tabule, které budou příští rok připevněny na fasádě," tvrdí starosta.

Za porušení pravidel již padlo několik pokut

V Olomouci nedávno poprvé jednala speciální česko-polská expertní komise, která potvrdila několik porušení pravidel. "V průběhu stavby došlo k dílčím pochybením ze strany dodavatele a investora, za která byly uděleny peněžní pokuty," sdělil mluvčí ministerstva pro místní rozvoj Vilém Frček.

Šlo zejména o nedodržování povolení při pohybu těžké techniky či využívání čtyřkolky pro dopravu zaměstnanců na staveniště. Frčel trvdí, že ministerstvo nyní zesílilo kontrolní mechanismy.

Rozhledna přijde na 77 milionů korun

Ekologické organizace požadují pozastavení dotací, protože stavba probíhá v rozporu s pravidly a podmínkami Evropské unie a České republiky. Například stavební materiál a konstrukční díly věže se mají přepravovat ze Sněžnického sedla na vrchol Sněžníku vrtulníkem a staveniště musí být na stanovené parcele. To se podle ekologů ale neděje. 

Ministerstvo životního prostředí již v srpnu požádalo Evropskou komisi, aby výstavbu rozhledny přezkoumala.

Cílem česko-polského projektu je obnova vyhlídkové věže z 19. století, která byla v roce 1973 stržena. Rozhledna bude vysoká 33 metrů. Část peněz poskytlo i ministerstvo pro místní rozvoj. Na celkové náklady zhruba 77 milionů korun přispělo z národních i evropských zdrojů.

Společnost přátel Jeseníků, Česká společnost ornitologická, Hnutí DUHA Jeseníky, Malínské aleje, ČSOP Šumperk a spolek Ochrana přírody pod vrchem Klepáč nyní opět poslali stížnost na ministerstvo pro místní rozvoj. 

Ekologové požadují zastavit dotace pro rozhlednu na Králickém Sněžníku. Ničí přírodu

Pozastavení dotace na výstavbu nové rozhledny na polské straně vrcholu Králického Sněžníku požaduje několik českých ekologických organizací, podle kterých se investice provádí v rozporu s pravidly a podmínkami Evropské unie a České republiky....

Hodnocení článku je 58 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Společnost přátel Jeseníků, Mapy Google

Štítky Králický Sněžník, rozhledna, příroda, ochrana, Společnost přátel Jeseníků, Stronie Śląskie, ochrana přírody, Jeseníky, Ministerstvo pro místní rozvoj České republiky, Evropská unie, Evropská komise, Dariusz Chromiec, Ministerstvo životního prostředí České

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Musil

A co takhle napsat, jak stavba rozhledny zničila vrchol Kosíře?

Pátek, 24. září 2021, 23:16Odpovědět

Ochránci přírody mají další důkazy, že stavba rozhledny na Králickém Sněžníku ničí přírodu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.