Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Rolls Roycem či Pragou z Lipníku na Helfštýn. Klub veteránů uzavírá sezonu

Akcí pro milovníky historických aut ožije v neděli Lipník nad Bečvou, hrad Helfštýn a také okolní obce. Řidiči více než stovky veteránů se vydají na spanilou devadesátikilometrovou jízdu přes Oderské vrchy.

Majitelé nablýskaných vozů a historických motorek se v neděli dopoledne sejdou v Lipníku nad Bečvou na náměstí, v 10:30 se vydají na devadesátikilometrovou trasu s tradičním cílem na středověkém hradě Helfštýně. "Účastníkům chci při tradiční akci nabídnout po cestě vždy jinou krásu našeho rajonu, letos se proto vydáme do Oder. Po startu z Lipníku pojedeme přes Loučku, Milenov, odtud do Velké a do Stříteže nad Ludinou. Poté máme namířeno do Nejdku, kde jsme vyřídili s Lesy ČR výjimku přes asfaltovou stezku přes les na Veselí, kde končí první etapa na nové rozhledně," prozradil Jiří Zemánek z pořádajícího Oldtimer Clubu Helfštýn.

Odtud se majitelé veteránů spustí z kopce dolů serpentinami směrem na Odry, vezmou to kolem další přírodní zajímavosti, a to Flascharova břidlicového dolu. Další zastávka s výstavou veteránů je naplánována v Odrách, odkud vyjedou účastníci na Helfštýn.

O akci je každoročně obrovský zájem nejen ze strany přihlížejících diváků a obyvatel obcí, ale i majitelů aut i motorek. Pořadatelé proto museli určit omezení výroby do roku 1965, připraveno je 110 startovních čísel. "Pojedou zástupci českých značek, jako je Praga, Tatra, Aero, věřím že budou i zahraniční stroje, jako je Rolls Royce, Harley Davidson, já chystám premiéru se čtyřválcovým Nimbusem. Chybět nebudou ani motocykly Čezeta a Jawy. Z celkového počtu bude polovina vozidel a polovina motorek," uvedl předseda pořádajícího klubu.

Ukončení sezony Oldtimer club Helfštýn pořádá od roku 2000, kdy byl založen. V prvních ročnících jezdilo po trase 20 až 30 vozidel, nyní se kolona rozrostla až na 120 strojů. Letos se majitelé veteránů na společnou slavnostní akci těší o to více, neboť předchozí setkání většinou znemožnila koronovirová opatření. "Letošní rok bych shrnul jako zahájení sezony - ukončení sezony a mezitím pár soutěží, které proběhly v Československu," dodal Zemánek. Skupinová akce po společné trase je podle něj nenahraditelná.

Soud zamítl žalobu od odpůrců D1 u Přerova. Stavební povolení čelí rozkladům

Krajský soud v Ostravě zamítl žalobu proti olomouckému krajskému úřadu ohledně změny územního rozhodnutí pro poslední úsek dálnice D1 mezi Přerovem a Říkovicemi. Na soud se obrátilo několik občanů Dluhonic, kteří proti stavbě protestují.Soud...

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Oldtimer Club Helfštýn

Štítky Auto, motorka, motorismus, zábava, klub veteránů, Helfštýn, Lipník nad Bečvou, Praga, Oderské vrchy, Odra, Lesy České republiky, Tatra Trucks, Jawa, Harley Davidson, Milenov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rolls Roycem či Pragou z Lipníku na Helfštýn. Klub veteránů uzavírá sezonu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.