Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Jeseník vyčlenil milion na projekty občanů. Vítězné návrhy určí hlasování

Venkovní galerie, zázemí skateparku, nebo veřejné WC zdarma. O investicích menšího rozsahu mohou i letos rozhodovat v hlasování občané Jeseníku. Město vyčlenilo milion korun do oblasti takzvaného participativního rozpočtu. Lidé mohou navrhnout podle pravidel navrhnout projekty, které se v případě vítězství v anketě uskuteční.

Participativní rozpočet funguje v lázeňském městě na severu kraje pod názvem Tvoříme Jeseník. Letos přišlo 39 návrhů, z nichž 17 splnilo komplexní požadavky na prospěšnost či proveditelnost a o jejich osudu rozhodne hlasování, které začíná 7. října.

Mezi postupující návrhy patří například běžecké okruhy na Křížovém vrchu, revitalizace hřiště v Bukovicích, přírodní sprcha ve Smetanových sadech, houpačka u Muzikantské stezky nebo socha medvěda na Masarykově náměstí.

„Z důvodu nesplnění některé z podmínek pravidel participativního rozpočtu, nepostoupilo do dalšího kola dvaadvacet návrhů. Jejich předkladatelé si ale nemusí zoufat. Návrhy byly zařazeny do zásobníků projektů, které by se mohly v budoucnosti realizovat přímo z rozpočtu města, případně jiné městské organizace,“ podotkl Tomáš Vlazlo (Piráti), první místostarosta města Jeseníku.

Pilotní ročník participativního rozpočtu se uskutečnil v roce 2019 a mezi občany měl velký úspěch. Přihlášeno bylo více než padesát projektů, z nichž dvacet pět postoupilo do veřejného hlasování. Vítězem se stal nápad na pořízení laviček do letního divadla ve Smetanových sadech. Na druhém místě skončil projekt na okrášlení a oživení parku na náměstí Svobody. „Třetí příčka patřila myšlence na zvelebení okolí okrasného rybníku, která řešila opravu břehu, úpravu pěšiny a pořízení laviček u tohoto oblíbeného odpočinkového místa,“ uvedla mluvčí Jeseníku Lucie Musialová.

Trend participativních rozpočtů sledují také další města v regionu jako například Hranice či Prostějov. Do navrhování projektů se může veřejnost zapojit v Olomouci prostřednictvím komisí městských částí.

Zábřeh otevřel vyhlídku na Humenci. Kolem vyrůstá ovocný sad

Lepší výhled na Rychlebské hory, Králický Sněžník či Zábřeh nabízí vyhlídková plošina na kopci Humenec u třináctitisícového města. Nové relaxační místo pro místní i turisty se dočkalo slavnostní-ho otevření.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Tvoříme Jeseník

Štítky rozpočet, finance, projekt, rekonstrukce, investice, Jeseník, Česká pirátská strana, Křížový vrch (Broumovská vrchovina)

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseník vyčlenil milion na projekty občanů. Vítězné návrhy určí hlasování  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.