Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Samice mravenčíka Calamity z Frankfurtu nad Mohanem se zabydluje v olomoucké zoo

Olomoucké zoo se může pochlubit novým přírůstkem. Na Svatý Kopeček přicestovala očekávaná roční samice mravenečníka čtyřprstého Calamity. Tato exotická zvířata chová zahrada od roku 2003, úspěšně přivedla na svět již dvanáct mláďat.

"Calamity dorazila koncem srpna ze Zoo Frankfurt nad Mohanem. Daří se jí dobře, chutná jí a pomalu se začíná seznamovat s naším samcem,“ uvedla zooložka Jitka Vokurková.

Svatokopecká zoo patří v České a Slovenské republice k několika chovatelům, kterým se daří mravenečníka čtyřprstého úspěšně rozmnožovat. S jeho chovem zoo započala v roce 2003 díky Dartovi a jeho samici jménem Tama. Tehdy to byl jediný pár, který žil v českých a slovenských zahradách.

"K dnešnímu dni se podařilo úspěšně odchovat celkem 12 mláďat," podotkla mluvčí zahrady Iveta Gronská.

Mravenečník čtyřprstý žije v pralesích Jižní Ameriky. Je mistr ve šplhání, ale pohybuje se obratně i na zemi. Dlouhé drápy mu slouží jako háky, při pohybu po zemi mu však překáží, a proto došlapuje na klouby prstů. Přes den se ukrývá v dutinách stromů, živí se mravenci, termity, občas vyloupí hnízdo včel.

Mravenečníci si při získávání potravy pomáhají lepkavým jazykem, na něj nalepí i část substrátu z mravenišť, který jim pomáhá v trávení. Samice rodí jedno mládě a poté ho nosí na hřbetě.

Odchov mláděte je velmi těžký
Stromoví mravenečníci se ve volné přírodě vyskytují běžně, avšak jejich odchov v péči člověka je problematický. Důvod obtížného odchovu mravenečníků se přičítá nepřítomnosti termitů v potravě. Na krmení jim v zahradě podáváme jemně namleté maso s vejci, banány, ovesné vločky, kvalitní granule pro psy bez lepku, minerály a vitaminy. 

Olomoucká zoo poskytla azyl samici žraloka, jejíž akvárium zničilo tornádo

Zoologická zahrada na Svatém Kopečku u Olomouce poskytla nový domov tříleté samici žraloka černoploutvého ze zoo v Hodoníně, ve které v červnu tornádo zničilo pavilon s akvárii. V mořském akváriu svatokopecké zoo dělá samice z Hodonína společnost...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zoo Olomouc

Štítky mravenečník, chov, zoo, Svatý Kopeček, Olomouc, zahrada, Frankfurt nad Mohanem, Slovensko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Samice mravenčíka Calamity z Frankfurtu nad Mohanem se zabydluje v olomoucké zoo  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.