Počasí dnes11 °C, zítra12 °C
Sobota 5. října 2024  |  Svátek má Eliška
Bez reklam

Statisíce nových smluv. Zákazníky Bohemia Energy čekají starosti

Po krachu skupiny alternativních dodavatelů elektřiny a plynu Bohemia Energy se do nepříjemné situace dostaly statisíce zákazníků. Podle organizace dTest jim energie automaticky začne poskytovat náhradní dodavatel. Bývalí klienti zkrachovalé firmy si ale musejí pohlídat uzavření nové smlouvy.

Konec největšího uskupení alternativních dodavatelů energií v ČR se týká zákazníků společností Bohemia Energy, Comfort Energy, Energie ČS, Europe Easy Energy a X Energie. Podle dat Operátora trhu s elektřinou dodávala skupina ke konci srpna elektřinu pro více než 600 tisíc zákazníků, plyn pak necelým 300 tisícům.

„S ohledem na vývoj cen energií bylo ukončení činnosti některých dodavatelů pouze otázkou času. Bohužel tato situace znamená pro spotřebitele mnoho starostí,“ uvádí Eduarda Hekšová, ředitelka spotřebitelské organizace dTest. Podle jejích slov nehrozí, že by spotřebitelé zůstali ze dne na den bez dodávek elektřiny nebo plynu. Společnost, která ukončila činnost, automaticky nahradí přidělený dodavatel energií neboli dodavatel poslední instance.

Podle regionu tak elektřinu zajistí společnosti ČEZ Prodej, E.ON Energie a Pražská energetika. V případě plynu se pak jedná o firmy E.ON Energie, innogy Energie (dříve RWE Energie) a Pražská plynárenská.

Dodavatel poslední instance dodává spotřebitelům energie za ceny stanovené Energetickým regulačním úřadem, a to nejdéle šest měsíců. Dodavatel poslední instance má povinnost informovat své nové odběratele. Seznámí je se zahájením dodávek elektřiny a plynu, cenami a podmínkami dodávek.

Právo na dodávky od dodavatele poslední instance mají ale jen ty domácnosti, které v předcházejících 12 měsících neměly spotřebu vyšší než 630 MWh. Zákazníci, jejichž spotřeba přesáhla tuto hranici, si musí nového dodavatele zajistit bezodkladně sami.

Smlouvu je potřeba uzavřít do šesti měsíců

Během šesti měsíců od zahájení dodávek energií od dodavatele poslední instance by měli bývalí zákazníci skupiny Bohemia Energy uzavřít novou smlouvu buď novým dodavatelem, jinak se můžou stát takzvaným černým odběratelem.

Před uzavřením smlouvy je namístě zvážit nejen nabízenou cenu za dodávky, ale zaměřit se také na případné smluvní pokuty a další podmínky obsažené nejen v textu samotné smlouvy, ale i v obchodních podmínkách a cenících.

„Současné situace se jistě pokusí zneužít takzvaní energošmejdi. Zvláště obezřetní by tak lidé měli být v případě nabídek při podomním prodeji, případně přes telefon. Platí totiž pravidlo, že nejlepší nabídka za vámi nepřijde sama, ale je nutné si ji aktivně vyhledat,“ varuje Eduarda Hekšová z organizace dTest.

Velkoobchodní ceny elektřiny a plynu v poslední době vystoupaly do rekordní výše, některé ceníky dodavatelů zdražují o desítky procent či dokonce násobně. Kromě dopadu na spotřebitele způsobila situace problémy také některým dodavatelům. Před několika dny opustila Bohemia Energy také slovenský trh, kde měla její firma Slovakia Energy zhruba 300 tisíc odběrných míst. Zdůvodnila to právě vývojem velkoobchodních cen energií a také státní regulací cen. Také odběratelé tamní Slovakia Energy si mohou vybrat nového dodavatele, nebo zajištění dodávek ze zákona převezmou určené firmy, kterými jsou největší hráči na trhu.

Tržby energetické skupiny Bohemia Energy loni meziročně vzrostly o sedm procent na 23,1 miliardy korun. Podle výsledků zveřejněných ve Sbírce stoupl čistý zisk mateřské Bohemia Energy entity o třetinu na 647,2 milionu korun. Majitel firmy Jiří Písařík s rodinou je podle loňského žebříčku časopisu Forbes 32. nejbohatším Čechem s majetkem 7,3 miliardy korun.

Hodnocení článku je 24 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Bohemia Energy

Štítky energie, elektřina, bydlení, plyn, Bohemia Energy, ČEZ, innogy, Olomoucký kraj, Česká republika, DTest, spotřebitel, E.ON Energie, Europe Easy Energy a.s., Energie ČS, Comfort Energy, SLOVAKIA ENERGY

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Statisíce nových smluv. Zákazníky Bohemia Energy čekají starosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.