Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Přerov má unikátní kalendář na příští rok. Srovnává sto let staré snímky se současností

Kalendář na rok 2022, který přináší srovnání historie se současností, vydává město Přerov. Jsou v něm padesát, ale i sto let staré fotografie a snímky, jak stejná místa vypadají v současnosti. Kalendář půjde do prodeje v listopadu.

"Přerov v posledních šedesáti letech výrazně změnil svůj ráz. Mnoho starých domů nahradila panelová zástavba, úzké silnice se rozšířily, některá místa nenávratně zmizela. Fotografky, které se vydaly do přerovských ulic, měly jasné zadání. Jít po stopách svých předchůdců, kteří Přerov fotili před padesáti, sedmdesáti či sto lety," přiblížila vznik neobvyklého kalendáře mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Fotografky měly většinou k dispozici černobílou či sépiovou fotku místa, které se pokusily najít a zachytit ze stejného úhlu. 

"Některá místa jsou dnes už špatně dostupná. Stojí tam například nový dům, takže nebylo možné fotit z dostatečné vzdálenosti. Historické fotky byly také často pořizovány ze soukromých bytů, kam bylo obtížné se dostat," popsala jedna z autorek fotek Jana Pivodová z přerovského magistrátu.

Kalendář obsahuje celkem 65 fotek z někdejší muzejní výstavy Přerov včera a dnes. Sada obsahuje nástěnný, stolní a kapesní kalendář. Vzniklo dokonce propagačního video.

Fotografie na průtahu plném aut 

Další autorkou soudobých snímků je muzejní fotografka Iveta Juchelková

"Pro mě bylo největší kuriozitou pořizování snímku na mostě Legií u dnešní elektrárny. Dříve zde vedla úzká kamenitá cesta, po které jezdily jenom koňské povozy, v dnešní době po něm vede čtyřproudový průtah městem. Musela jsem podle historického snímku vběhnout doprostřed této hustě průjezdné cesty. Po množství troubení aut a ťukání řidičů na čelo se mi na pátý pokus snímek podařil vyfotit,“ svěřila se Juchelková.

Křest kalendáře proběhne v první polovině listopadu Muzeu Komenského v Přerově. Město podobné kalendáře vydává pravidelně. 

Letos obsahoval kresby dětí z místních základních škol, rok předtím to byly snímky od amatérského fotografa Bohumila Kratochvíla, kalendář pro rok 2019 nafotili sami Přerované, kteří město zabírali z ptačí perspektivy. 

Na Přerovsku začínají rozsáhlé velkoplošné opravy silnic. Zkomplikují dopravu

Řidiči na jihu kraje si musí dát až do konce října pozor. Silničáři na několika místech zahájili rozsáhlé opravy silnic, které zkomplikují dopravu. Práce budou probíhat v Miloticích nad Bečvou, Hranicích, Horní Moštěnici a Těšicích na Přerovsku.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky kalendář, 2022, fotografie, historie, současnost, srovnání, Přerov, fotograf, Lenka Chalupová, Bohumil Kratochvíl, Muzeum Komenského v Přerově

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přerov má unikátní kalendář na příští rok. Srovnává sto let staré snímky se současností  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.