Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Olomouc začíná řešit velkoplošné kresby. Nepůjde o žádné schvalovací komise, ubezpečují politici

Kulturní komise na olomoucké radnici začala diskutovat o tom, jak zajistit, aby se neopakovala situace s nepovedenou velkoplošnou kresbou na budově divadla v centru Olomouce. Šéf komise a znalec umění Robert Runták ubezpečuje, že určitě nepůjde o nějakou obdobu schvalovacích komisí známých z minulého komunistického režimu.

Boční stranu budovy olomouckého divadla na třídě Svobody v rámci Street art festivalu ozvláštnil malbou na fasádě Ital Gianati Gesci, uměleckým jménem Ozmo. Ve svém díle propojil antiku s modernou, divadelní múza Melpomené drží emotikony. Kresba ovšem sklidila velkou kritiku.

Několik kurátorů z Muzea umění v Olomouci se obrátilo dopisem na kulturní komisi na olomoucké radnici.

"Domluvili jsme se, že na příští jednání pozveme lidi, kteří mají k celé věci co říci, například ředitele Muzea Umění, odborníky, kteří se otázkám street artu a umění ve veřejném prostoru věnují, a budou tam také autoři dopisu a samozřejmě manažerka z pořadatelského týmu festivalu," potvrdil šéf komise a koaličního hnutí spOLečně a zároveň velký znalec umění Robert Runták.  

Půjde o kurátorský dohled

Komise bude podle něho diskutovat o tom, jak k celé věci do budoucna přistoupit. Runták přiznává, že jde o složité téma, nikde podle něho není nastavený úplně optimální model. 

"Osobně jsem proti, aby kulturní komise rozhodovala o tom, co se kde v Olomouci bude, nebo nebude dělat. Je však otázkou, jestli by neměl vzniknout nějaký poradní orgán nebo pracovní skupina, ve které budou lidé znalí této problematiky. V žádném případě by však neměli nahrazovat schvalovací komise, které se nám vybaví z minulého režimu," ubezpečil šéf kulturní komise.

Podle svých slov je velmi rád, že se festival pouličního umění v Olomouci koná, a plánuje, že by k celé věci uspořádal i nějaký odborný seminář. "V jaké podobě se nakonec kurátorský dohled ustaví a zda vůbec, zatím není jasné," dodal Runták.

Šeredná maska a smajlíci. Rozsáhlá malba divadelní múzy má šokovat

Další mural neboli velkoplošnou malbu mají ve sbírce olomoucké ulice. Boční stranu budovy olomouckého divadla na třídě Svobody ozvláštnil malbou na fasádu Ital Gianati Gesci, uměleckým jménem Ozmo. Ve svém díle propojil antiku s modernou, na...

Poradit by mohly osobnosti s renomé

Diskusi o umění ve veřejném prostoru podporuje i olomoucký zastupitel a architekt Tomáš Pejpek (ProOlomouc). 

"Ne moc povedená malba na štítu divadla na třídě Svobody vyvolala pochopitelnou veřejnou diskuzi o muralech v historickém centru. A také o tom, zda město má či nemá do toho festivalu mluvit, když ho částečně financuje," přiblížil Pejpek.

O celé věci už mluvil s manažerkou festivalu. "Oba vnímáme malby silně dominující veřejnému prostoru v centru Olomouce jako citlivou věc. Domnívám se, že radnici by mohly radit osobnosti s renomé v oblasti umění ve veřejném prostoru, památek a architektury, jako jsou třeba Pavel Karous, David Černý, Naděžda Goryczková. Díky své erudici mohou garantovat, že muraly památkové jádro obohatí, a ne je poškodí," navrhuje Pejpek.

Nechceme žádnou dozorčí komisi

Manažerka Street art festivalu Romana Junkerová diskusi vítá. 

"Samozřejmě chceme, aby proběhla nějaká debata, ale nemělo by to být tak, že nám někdo bude říkat, co máme nebo nemáme malovat. Nemusí to být nutně skupina z města, protože město festival nepořádá. Skupina by mohla být vybrána po dohodě s kulturní komisí, zástupci města, měli by v ní být například památkář a architekt," reagovala Junkerová.

Byla by ovšem proti, aby někdo reguloval uměleckou aktivitu, která vzniká zezdola, a velmi nerada by se dožila toho, aby docházelo k omezování soutěže při schvalování žádostí o dotace.

"Jako pořadatelé neseme odpovědnost a garantujeme uměleckou úroveň akce a není možné, aby byla dodávána externě nějakou dozorčí komisí," je přesvědčena Junkerová.

Kresbu na třídě Svobody podle ní památkáři schválili, bohužel se nepovedla realizace, například správné namíchání barev a gradientu. 

FOTOGALERIE: Prostějovská hvězdárna slaví šedesát let, ozdobil ji obří mural

Do pestrobarevného kabátu složeného z astronomických výjevů se po celý týden převléká jedna ze stěn hvězdárny v prostějovských Kolářových sadech. Děje se tak u příležitosti šedesátého výročí od jejího otevření veřejnosti. Autorem velkoplošné...

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky murál, schvalování, komise, kresba, fasáda, centrum, památka, Street art festival, Olomouc, umění, festival, divadlo, Muzeum umění Olomouc, David Černý, Naděžda Goryczková, Pavel Karous

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomouc začíná řešit velkoplošné kresby. Nepůjde o žádné schvalovací komise, ubezpečují politici  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.