Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Prostějovský výrobce šicích strojů AMF Reece spadl kvůli pandemii do insolvence

Výrobce speciálních šicích strojů pro průmyslové použití AMF Reece CR je v insolvenci. V Prostějově firma zaměstnává osm desítek pracovníků, vaz ji srazila pandemie koronaviru. Společnost před lety zachránila poslední fungující část OP Prostějov.

AMF Reece CR po propuknutí pandemie loni na jaře přestal dostávat nové zakázky na výrobu šicích strojů. "Tento odliv zakázek byl způsoben především zásadním snížením poptávky po textilních produktech a také těžkým průběhem epidemie na asijských trzích, které tvořily majoritní podíl odběrů nových šicích strojů," uvedl jednatel AMF Reece CR Igor Komloš.

V insolvenčním návrhu nyní oznámil, že firma už není schopna obnovit výrobu a hradit své závazky. Soud by proto měl na majetek prohlásit konkurz.

Tržby z prodeje šicích strojů spadly na nulu

Tržby z prodeje nových šicích strojů letos podle Komloše spadly na nulu, jediným příjmem zůstala výroba náhradních dílů. Zatímco v roce 2019 firma utržila bezmála 144 milionů korun, loni její obrat klesl na necelých 41 milionů. Závazky jsou přitom 62,6 milionu korun, majetek má hodnotu 163,3 milionu korun.

Prostějovskému výrobci šicích strojů nepomohlo ani tříměsíční mimořádné moratorium na splatnost dluhů, které soud vyhlásil letos květnu. 

Novodobá historie prostějovské společnosti sahá do roku 1995, kdy legendární prostějovskou firmu Minerva koupila americká AMF Reece. Od ní pak firmu v roce 2007 odkoupili členové vedení.

S měřenkami po OP nástupce slavil úspěchy

V roce 2012 AMF Reece zachránila poslední fungující část kdysi největší textilky ve střední Evropě OP Prostějov. Převzala dílnu takzvaných měřenek, obleků na míru, která po odštěpení a rozdělení přešla pod společnost Bernhardt Fashion.

Ta měla s oblečením na míru velkolepé úspěchy. V roce 2015 šila například vesty, saka a obleky pro dvě záporné postavy ve čtyřiadvacáté bondovce s názvem Spectre. S Hollywoodem firma spolupracovala od roku 2008.

„Pro postavu Hinxe v nové bondovce jsme šili osmnáct obleků a šest sak. Pro záporné postavy ve filmech šijeme daleko víc oblečení než pro kladné. Odhaduji to na třikrát víc. Asi obleky víc ničí,“ prozradil tehdy Jindřich Koryčan, obchodní ředitel firmy Bernhardt Fashion CZ.

Loni na jaře zase Bernhardt Fashion CZ vyčlenila část svých kapacit na šití roušek a přes okresní pobočku hospodářské komory je zdarma nabídla zájemcům. Poptávka byla enormní.

Kvůli milionovým dluhům ukončí zítra svou činnost oděvní firma Vespa Prostějov

Oděvní společnost Vespa Prostějov, na jejíž majetek soud začátkem listopadu prohlásil konkurz, ve čtvrtek ukončí provoz.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto amfreece.com

Štítky insolvence, AMF Reece CR, pandemie, koronavirus, OP Prostějov, Prostějov, šicí stroj, pandemie covidu-19, oblečení, Oděvní podnik, a.s., výroba, Hospodářská komora, Minerva (dívčí gymnázium), střední Evropa, Hollywood

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prostějovský výrobce šicích strojů AMF Reece spadl kvůli pandemii do insolvence  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.