Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

Aplaus pro Viktorku. Statečná dívka zachránila kamaráda před utopením

Když se sedmačka Viktorka vrátila po rozhovorech s novináři z chodby zpět do třídy, místností se nesl aplaus. Statečná dívka chvíli předtím totiž převzala ocenění za statečnost od hejtmana Olomouckého kraje. Zasloužila si ho tím nejváženějším činem – záchranou lidského života.

V červenci na letním táboře na Zábřežsku zachránila Viktorie Kudrnová z Olomouce život kamarádovi, který i přes zákaz vyrazil během hry k Moravské Sázavě. Jedenáctiletý chlapec u vody podklouzl, ponořil se a proud ho začal odnášet. O dva roky starší odvážná dívka ani na okamžik nezaváhala a vydala se hocha zachránit. „Když mu hlava zmizela pod vodou, nebyl čas přemýšlet. Myslím, že by se utopil. S proudem jsem taky měla co dělat,“ zavzpomínala na nebezpečnou letní situaci hrdinka Viktorie.

Během pobytu byla oblast v okolí řeky pro účastníky zapovězená, silné lijáky totiž výrazně zvedly hladinu jinak poklidné říčky. V předposlední den prázdninové akce v přírodě hledaly děti indicie a poklady při závěrečné táborové hře.

„Děti měly striktní zákaz chodit k řece. Před hrou jsme jim řekli, že u vody žádné skryté poklady nenajdou. Ale zvídavý jedenáctiletý klučina to šel pro jistotu prohlídnout. Naštěstí zafungovalo to, že na našem táboře nikdy nesmí být nikdo sám. Děti mají u sebe i vysílačky. Viky ho viděla a díky její duchapřítomnosti byly výsledkem celé události v uvozovkách jen dvě zmáčené děti. Ale co se všechno mohlo stát, to si ani nechceme představovat,“ prohlásil jeden z vedoucích táborového soustředění olomouckého oddílu sebeobrany Pavel Ryšlink a doplnil: „Viky je holka, která si umí v přírodě poradit. Když si rozsekne koleno a jede se na šití, tak u toho nebrečí.“

Ačkoliv nemá olomoucká školačka záchranářský nebo jiný specializovaný plavecký výcvik, s pomocí tonoucímu si poradila a chlapce vytáhla z řeky do bezpečí. Rychlá záchrana zamezila vážným následkům. „Umí plavat, od malička je statečná a rozhodná. Její vlastnosti byly podporovány fajn lidmi, které má kolem sebe. Například paní učitelkou Šeredovou ze základní školy a hlavně trenérem z tábora, na kterém se to stalo. Sešla se spousta věcí, které tak asi měly být,“ míní maminka oceněné dívky Veronika Kudrnová, která je na svou dceru právem hrdá. „Je to úžasné, jak se dokázala rozhodnout v tom krátkém čase. Samozřejmě mi běželo hlavou, že se mohlo něco stát i jí. Na druhou stranu, kdyby to bylo opačně, tak bych taky byla velice ráda, kdyby jí někdo pomohl,“ dodala.

Stovky kbelíků kamenů a roky práce. Senior vybudoval středověký hrádek Špacírštějn

Z mnoha tisíců kamenů poskládal šestasedmdesátiletý Zdeněk Procházka zříceninu středověkého hrádku, která je ukryta v malebném přírodním zákoutí na okraji lesa u Lipové na Prostějovsku. Vybudování zmenšené verze kamenného hradu s věží uprostřed...

Z rukou hejtmana Olomouckého kraje Josefa Suchánka (PirStan) si Viktorka za letní záchranu převzala cenu za statečnost, kytici a další dárky. „Moc gratuluji k tomu, co jsi udělala. Olomoucký kraj je rád, že tady takové děti máme. Viktorce moc děkujeme a vám děti přejeme, aby se vám nic nešťastného nestávalo. A kdyby ano, tak aby kolem vás byl někdo jako Viktorka, kdo vám pomůže,“ promluvil k neohrožené a skromné zachránkyni a jejím spolužákům ze Základní školy Demlova hejtman Suchánek.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Děti, tábor, záchrana, ocenění, Olomouc, Olomoucký kraj, Josef Suchánek, Moravská Sázava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aplaus pro Viktorku. Statečná dívka zachránila kamaráda před utopením  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.