Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Nepovolený kříž z Vozky zamíří jinam. Správci CHKO se dohodli s autory instalace

Čtyřmetrový kříž, který bez dovolení skupina lidí vztyčila na skálu Vozka, se po dohodě se Správou CHKO Jeseníky přesune na jiné, vhodnější místo. Agentura ochrany přírody a krajiny bude případné pokuty řešit na základě znaleckého posudku o poškození jedné z nejcennějších zón chráněné oblasti.

Nově nainstalovaný dřevěný kříž v nejcennější zóně Chráněné krajinné oblasti Jeseníky překvapil v minulém týdnu správce oblasti i majitele pozemku, kterým jsou Lesy České republiky. Na vrcholové skále hory Vozka jej skupina lidí vztyčila bez souhlasu institucí minulou středu.

Agentura ochrany přírody a krajiny (AOPK) místo zadokumentovala a získávala k případu i podklady ze sociálních sítí. Z nich bylo poměrně brzy jasné, kdo za instalací stojí. Už pátek navíc zřejmě odpůrci symbolického objektu v horské oblasti kříž demontovali. „Pokud mám správné informace, tak kříž už na místě o víkendu nebyl, někdo ho pravděpodobně v pátek shodil,“ zmínila mluvčí AOPK Karolína Šůlová.

Vrtání a chemické kotvy. Na skále hory Vozka stojí nedovolený kříž

Kříž a ocelová lana přivrtaná ke skále. Nečekanou novinku hlásili strážcům přírody Chráněné krajinné oblasti Jeseníky místní lidé a turisté. Nešetrnou a nepovolenou instalaci dřevěného symbolu v oblasti Národní přírodní rezervace nyní prošetřuje...

S autory nepovoleného díla se strážci přírody a krajiny v pondělí domluvili i na odstranění dalších částí, kterými zasáhli do skaliska. Kříž držely v napřímené poloze ocelová lana uchycená do kovových oček navrtaných do významného geologického útvaru.

„Vítáme citlivou obnovu historických pomníků, křížů či pramenů, nesmí ale poškozovat cenná místa. Proto jsme se včera na schůzce se skupinou, která za vztyčením kříže stála, dohodli na kompletním odstranění kříže z vrcholu Vozky. Pro jeho umístění budou hledat jinou vhodnou lokalitu,“ uvedl Petr Šaj z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR. Agentura nyní vyhodnocuje míru poškození povrchu skály, ke kterému při instalaci kříže došlo.

Na skále Vozky se vyskytují některé vzácné druhy lišejníků a mechorostů, které zde mají jednu z posledních lokalit výskytu u nás. Asi nejcennějším druhem je kriticky ohrožená skulinatka korálová. Další vzácné druhy rostlin, jako šicha oboupohlavná, pak rostou v okolí skály. Všechny tyto druhy ohrožuje sešlapávání porostu větším množstvím návštěvníků, které by mohla podle strážců oblasti instalace čehokoli na vrcholu skaliska přirozeně lákat.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Agentura ochrany přírody a krajiny, FB Jakub Šilhavý

Štítky Příroda, turistika, kříž, instalace, objekt, CHKO Jeseníky, Jeseníky, Agentura ochrany přírody a krajiny, skála, chráněná krajinná oblast, Agentura ochrany přírody a krajiny České republiky, Lesy České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Milan Rokos

Nebude-li mastná pokuta tak si tam každý bude moci v budoucnu instalovat co chce!

Čtvrtek, 4. listopadu 2021, 12:36Odpovědět

Nepovolený kříž z Vozky zamíří jinam. Správci CHKO se dohodli s autory instalace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.