Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Jeseník rozjíždí projekt družstevního bydlení. Lidem chce zajistit nižší cenu

Město Jeseník zahájilo takzvané předběžné tržní konzultace o projektu dostupného družstevního bydlení, ve kterém chce lidem zajistit nižší cenu bytů. Pilotní projekt zahrnuje zhruba padesátku bytů například pro mladé rodiny s dětmi.

Město Jeseník chce v rámci projektu pozemky naproti okresnímu soudu nabídnout nikoliv developerovi, ale vybranému družstvu, které si zde samo vybuduje byty. Nižší ceny hodlá radnice dosáhnout tak, že pro družstvo zřídí právo stavby, a díky tomu se do konečné ceny nepromítnou náklady na pořízení pozemku.

"V Jeseníku se potýkáme se stejným problémem jako v dalších městech. Byty zde skupují lidé, kteří v Jeseníku nebydlí. To potom ztěžuje hledání bydlení rodilým obyvatelům, kteří vlastní byt ještě nemají. Naším záměrem je udržet si tyto rodiny v našem regionu,“ vysvětlil místostarosta Jeseníku Tomáš Vlazlo (Jeseník srdcem).

Ceny bytů a pozemků ve městě rostou. Mladší rodiny často nedosáhnou na hypotéku, a vlastní bydlení je tak pro ně nedostupné. 

"Institut předběžné tržní konzultace dává městu možnost vést rozhovory s odborníky, dodavateli a zájemci a informovat je o našich záměrech. Předběžné konzultace jsou velmi cenným nástrojem, pomocí něhož můžeme lépe zjistit situaci na trhu a připravit podmínky výběru partnera," popsal start projektu dostupného družstevního bydlení Vlazlo.

Výhodou může být také vyjednávání o úvěru. Družstvo by se podle místostarosty mohlo dostat na lepší úrokové sazby než například jednotlivec, který žádá o hypotéku. 

Jeseník chce rozjet projekt dostupného družstevního bydlení pro mladé lidi

Město Jeseník chce pomoci mladým rodinám s dětmi a hodlá rozjet projekt dostupného družstevního bydlení. Pozemky naproti okresnímu soudu nabídne družstvu, které si zde samo vybuduje byty. Město věří, že budou levnější. Pilotní projekt zahrnuje...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky dostupné bydlení, družstvo, tržní konzultace, Jeseník, bydlení, projekt, rodina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jeseník rozjíždí projekt družstevního bydlení. Lidem chce zajistit nižší cenu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.