Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Olomoucké vánoční trhy odtajnily program. Na změny opatření jsou organizátoři připravení

Podobu letošních vánočních trhů v historickém centru Olomouce podle organizátorů nyní platná protiepidemická nařízení výrazně neovlivní. Na náměstí se už staví desítky dřevěných stánků, které budou vybaveny lahvemi s dezinfekcí.

Organizátoři budou návštěvníky nabádat, aby dodržovali dvoumetrové rozestupy. Prodejcům doporučili instalovat na pulty stánků ochrannou přepážku z plexiskla. Novinářům to dnes řekl Petr Ilgner ze společnosti Kulturní Olomouc, která vánoční trhy organizuje. Loni vánoční trhy v Olomouci poznamenala pandemie koronaviru, kvůli níž bylo v centru města výrazně méně stánků a návštěvníci se museli obejít bez kulturního programu.

Zahájení vánočních trhů je letos v centru Olomouce naplánováno na neděli 21. listopadu, součástí bude koncert Báry Basikové. Před radnicí byl už postaven vánoční strom přivezený z nedalekých Hluboček. Organizátoři připravili i doprovodný program vánočních trhů, které zatím navzdory rostoucímu počtu nákaz novým koronavirem připravují v neomezeném rozsahu. V centru bude zhruba 130 stánků. První vánoční sortiment a punče si lidé budou moci ve stáncích koupit v pátek 19. listopadu a sobotu 20. listopadu.

Olomoucké náměstí zdobí mohutná jedle. Město hledá pro vánoční strom jméno

Akce byla úspěšná, na olomoucké Horní náměstí dorazil majestátní vánoční strom. V centru krajské metropole se tyčí sedmdesátiletá jedle douglaska z Hluboček. Začátek vánočních trhů s rozsvícením nazdobeného stromu je v plánu na 21. listopadu.

"Současný vývoj s covidem-19 neustále monitorujeme a jsme připraveni reagovat na opatření vydaná ministerstvem zdravotnictví. I přes případné možné komplikace věříme, že se nám vše podaří zvládnout," uvedla mluvčí společnosti Kulturní Olomouc Monika Řehulková. Podle primátora Miroslava Žbánka (ANO) je v koncesní smlouvě zakotveno, že pořadatel i prodejci musejí dodržovat aktuálně platná nařízení. "My se budeme snažit co nejvíce spolupracovat zejména v interpretaci jednotlivých ustanovení vládních nařízení," řekl. Na dodržování opatření bude dohlížet pořadatelská služba. Městská policie přijde na řadu až v případě porušování vládních opatření nebo veřejného pořádku. "Nicméně bude trvale přítomna v celém areálu," podotkl primátor.

Vánoční trhy budou podle pořadatelů opět ctít tradice adventu a českých Vánoc a tomu bude odpovídat také sortiment nabízený v dřevěných stáncích. Horní a Dolní náměstí se znovu rozvoní tradičními gastronomickými specialitami, jako jsou punče a perníky, které doprovodí další stánky s občerstvením, dárkovými předměty, typickým vánočním sortimentem a řemeslnými výrobky.

"Vybrali jsme takové prodejce, jejichž zboží se hodí k předvánočnímu období, a stejný přístup máme i k produkci na pódiu, která bude také převážně vánoční. Návštěvníci si tak budou moci užít hudební vystoupení, kino s pohádkami pro děti i populárními českými filmy, kulinářské show i oblíbenou mikulášskou nadílku, bez které už si Vánoční trhy umí málokdo představit," uvedl Ilgner.

Kromě historického kolotoče nebo Ježíškovy dílny chystají pořadatelé vánočních trhů i novinku. Na střechu jednoho stánku před orlojem budou moci lidé vystoupat a pokochat se výhledem na vánočně vyzdobené náměstí.

Mobilní kluziště v centru Prostějova zahájilo provoz. Město už má program Vánoc

Na náměstí v Prostějově dnes odpoledne zahájilo provoz oblíbené mobilní kluziště, které v centru města bude fungovat až do začátku ledna. Obyvatelé se v předvánočním čase mohou kromě toho těšit na tradiční jarmark, vánoční strom a kulturní program.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kulturní Olomouc

Štítky Vánoce, vánoční trhy, vánoční strom, trhy, tradice, nákupy, punč, jídlo, dárky, Olomouc, pandemie covidu-19, Bára Basiková, advent, ANO 2011, Hlubočky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucké vánoční trhy odtajnily program. Na změny opatření jsou organizátoři připravení  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.