Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Pátek 19. července 2024  |  Svátek má Čeněk
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Unikátní výstava v Pevnosti poznání je oslavou létání a sedmdesátileté tradice letecké výroby v Hlubočkách

PR článek

Unikátní výstava, která představuje krásu létání a sedmdesátiletou tradici letecké výroby v Hlubočkách u Olomouce, začala v olomoucké Pevnosti poznání. Málokdo například ví, že v energetické jednotce na zádi téměř každého Airbusu nebo Boeingu jsou součástky ze společnosti Honeywell z Hluboček u Olomouce.

Výstava o kráse létání je akcí pro celou rodinu. Lidé mohou v Pevnosti poznání vidět skutečné letecké motory i menší modely letadel, vyzkoušet si virtuální realitu nebo se zúčastnit zajímavých přírodovědných a fyzikálních workshopů.

"Základní myšlenkou bylo představit veřejnosti krásu létání od vědeckého úhlu pohledu až po realitu. Máme co nabídnout i z hlediska historického. Letos slavíme 70. výročí letecké výroby v Hlubočkách, a s tím slavíme i umění a znalosti našich lidí. Lidí z Hluboček a Olomoucka, kteří nechali nesmazatelnou stopu ve vývoji leteckého průmyslu v naší zemi," řekl ředitel společnosti Honeywell Martin Šebesta.

Součástky z Hluboček jsou v každém Airbusu a Boeingu

"Návštěvníci se během výstavy dozvědí, jak se zkušenosti v letecké výrobě na střední Moravě předávaly z generace na generaci až k nynějším strojařům a mladým studentům, kteří se u nás dnes učí jedinečné strojařině a ovlivňují budoucnost létání ještě významněji než kdykoliv dříve."
Personální ředitelka společnosti Honeywell Petra Čermáková

Lidé si podle ředitele Honeywellu vůbec neuvědomují, kam až výrobky z Olomouckého kraje zasahují. "Každý Airbus nebo Boeing má pod zadními křídly uloženou pomocnou energetickou jednotku, která se stará před nastartováním a zažehnutím hlavních motorů o celou energetiku letadla, klimatizaci a v neposlední řadě slouží i jako záložní zdroj. Pokud poletíte na dovolenou, s největší pravděpodobností bude v letadle jednotka, která bude obsahovat díly vyrobené v Hlubočkách," vysvětlil Šebesta.

Na výstavě v Pevnosti poznání jsou k vidění reálné letecké motory a jednotky, které společnost Honeywell ještě nikdy veřejnosti v takovém rozsahu nepředstavila.

"Lidé uvidí přímo jednotlivé díly a součástky, které u nás vyrábíme. Lidé si budou moci například zblízka prohlédnout naši vlajkovou loď – model proudového motoru HTF7000 sestaveného z našich dílců. Do pevnosti jsme dopravili opravdové unikáty jak z historie, tak i ty nejnovější," dodal ředitel Honeywellu Šebesta.

Srovnání anatomie ptáků s technickým řešením letadel

Výstava ovšem přináší daleko víc. Návštěvníci si budou moci porovnat, jak se ve vzduchu pohybují zvířata a jak se od nich inspirovali konstruktéři letadel. Dozví se například, co mají společného čáp s větroněm, kolibřík s helikoptérou nebo sokol stěhovavý s proudovým stíhacím letounem.

"Porovnáme schopnosti letounů a živočichů. Tak například tvar i profil křídla sokola i ME-262 je velmi podobný, stejně jako poměr křídel k trupu. Vše je přizpůsobeno odolnosti ve velkých rychlostech při vertikálním letu. Silná výzbroj, pařáty i kanóny, je určena jen pro velmi krátký kontakt s kořistí, a taktika lovu či boje je tak prakticky totožná," vysvětlil zoolog Evžen Tošenovský, který si připravil prezentaci nazvanou Letouni a letouny. 

V rámci interaktivních víkendových aktivit si pak děti i dospělí budou moci vyrobit například papírového draka, letadlo, vesmírnou raketu nebo létající hmyz. „Zaměříme se také na témata 3D tisku a popis interaktivních map v nejvytíženějších letištích světa. A zároveň vysvětlíme, co je to Reynoldsovo číslo a jakou roli hraje v létání,“ dodal programový ředitel science centra Roman Chvátal.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky Honeywell, výstava, letectví, tradice, Pevnost poznání, Hlubočky, Olomouc, výroba, Airbus, Boeing, krása, Olomoucký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Unikátní výstava v Pevnosti poznání je oslavou létání a sedmdesátileté tradice letecké výroby v Hlubočkách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.