Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Mladý pilot z prostějovského aeroklubu je mistrem republiky. Musel jsem jít až na krev, popisuje

Dvaadvacetiletý letecký akrobat Tomáš Michálek z Aeroklubu Josefa Františka v Prostějově se stal mistrem republiky v letecké akrobacii bezmotorových letadel v kategorii Intermediate. Do závodu dal úplně všechno.

Tomáš Michálek, student oboru dopravní pilot na Žilinské univerzitě, startoval v pořadí na čtvrtém mistrovství republiky. Létání je dlouhodobě jeho velkým koníčkem. 

"Bylo to pěkné drama. Po třech kolech jsem bodový rozdíl na druhé místo jen nepatrně snížil. Ve čtvrté disciplíně, tajné sestavě, jsem startoval až jako úplně poslední. Viděl jsem, jak kluci přede mnou v sestavách nic moc nepokazili. Když jsem seděl těsně před startem v kabině a pomocníci mi zapřahali vlečné lano od motorového letounu, najednou to na mě jaksi padlo," vzpomíná na okamžiky těsně před startem Michálek.

Naplno a na krev!

Z minulých mistrovství měl dva bronzy a jedno stříbro a pomyslel si, ani teď žádné zlato nebude? Odhodil proto zábrany a přesvědčil se, že do závodu musí jít naplno. "V takovém odhodlání jsem celou akrobatickou sestavu odlétal, jak se mezi akrobaty říká, na krev. Hned po přistání mi kluci blahopřáli a já věděl, že to tentokrát vyšlo," usmívá se mladý pilot. 

Na mistrovství republiky ve Zbraslavicích smazal v posledních kole ztrátu 100 bodů a vyhrál. "Mezi závodníky panují velmi dobré vztahy, a tak mi kluci později s humorem popisovali, jak ke každé mé akrobatické figuře říkali, tak, teď to nedotočí, teď mu to spadne po křídle, teď to nevybere do směru," dodává.

Mistrovství světa bude náročné 

Podobně jako v jiných sportech, také akrobatické létání letos poznamenala covidová nejistoty. Řada závodů se nekonala, na některé se zase Michálek nedostal kvůli karanténě.

"Další závody jsem musel vynechat kvůli létání ve škole v Žilině, kde jsme díky covidu také ve skluzu ve výcviku," krčí rameny mladý letec. 

Pomalu však už začal přemýšlet o mistrovství světa, které letos bylo v Polsku a příští rok v červenci má být ve Francii.

"K tomu je však nutné nejdříve se přeškolit na závodní akrobatický speciál, na kterém se mistrovství létá. Je to finančně, ale hlavně organizačně a časově náročné. Dát dohromady zapůjčení letadla a instruktorův a svůj volný čas se mi letos, bohužel, nepovedlo," vysvětluje mladý pilot z Prostějova.

Československé letce v Holandsku připomíná pomník. Zahynul tam i rodák z Konice Karel Rychnovský

Památník v severním Nizozemí připomíná smrt šesti československých pilotů 311. bombardovací perutě RAF. Zahynuli při útoku stíhaček Luftwaffe 11. dubna 1942. Byl postaven díky finanční sbírce místních zemědělců a odhalen v říjnu letošního roku....

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Prostějov

Štítky pilot, letec, mistr republiky, akrobacie, Aeroklub Josefa Františka, Prostějov, Tomáš Michálek, aeroklub, Josef František, Žilinská univerzita v Žiline, Francie, Polsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mladý pilot z prostějovského aeroklubu je mistrem republiky. Musel jsem jít až na krev, popisuje  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.