Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Start zasněžování má v Jeseníkách zpoždění. Obavy přináší i koronavirus

Start zasněžování má v lyžařských střediscích v Jeseníkách už několik dní zpoždění. V předchozích sezonách střediska začala zasněžovat již od poloviny listopadu. Letos nepřeje počasí a rovněž obavy ze vzrůstajícího počtu nákaz covidem.

"Koukáme na to, jak přibývají nakažení, a na to, co nás čeká. Nikdo nám dosud neřekl, že nebudeme moci jet, ale bojíme se toho, že to řeknou ve chvíli, až budeme mít zasněženo, tak jako loni. Je to letos takové váhání, ale zasněžovat budeme," řekl provozovatel střediska v Branné na Šumpersku Rostislav Procházka.

Toto lyžařské středisko každoročně v zemi spouští lyžařské vleky mezi prvními. Provoz sněžných děl vyzkoušeli v Branné poprvé v pondělí ráno, aby mohli odstranit případné chyby v technologii.

"Loni jsme mohli lyžovat už 22. listopadu, ale tehdy nás nepustili. V předchozích sezonách jsme to spouštěli už ke konci listopadu. Letos to bude později, vyčkáváme, co bude, abychom do zasněžování neinvestovali. Když ale bude mrznout, nebude zbytí, pustíme to a budeme doufat, že nás nechají i s nějakými nařízeními sezonu projezdit," doplnil Procházka.

Před lety se poprvé lyžovalo už 17. listopadu  

Branná vleky v uplynulých sezonách spouštěla mezi jesenickými areály jako první, výhodou je poloha střediska i menší rozloha. Například v roce 2018 se tamní sjezdovky otevřely již na konci listopadu, kdy na svazích ležel místy až metr sněhu. 

Ve stejnou dobu zasněžovala i Ramzová či Červenohorské sedlo. O dva roky dříve se v Branné začalo jezdit dokonce už 17. listopadu. V dalších předcovidových letech to bylo nejpozději na začátku prosince.

Loni jesenická střediska začala spouštět sněžná děla s poklesem teplot od 20. listopadu. Majitelé středisek chystali areály i přes nejistou situaci, chtěli být připraveni na uvolnění vládních opatření. Pandemie je nakonec připravila až na pár dní o celou sezonu.

Stovky lyžařů zaplnily včera před nuceným uzavřením sjezdovku v Branné

Stovky lyžařů včera vyrazily na zimním sluncem zalité sjezdovky v Branné na Šumpersku, aby využily poslední příležitost prohnat se po zasněženém svahu před dnešním uzavřením všech lyžařských areálů. Vládní nařízení sjezdovky kvůli pandemii...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto FB Ski Areál Branná

Štítky lyže, sezona, zasněžování, středisko, koronavirus, hory, Branná, Jeseníky, COVID-19, okres Šumperk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Start zasněžování má v Jeseníkách zpoždění. Obavy přináší i koronavirus  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.