Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Na boj proti sinicím na Plumlově daly kraj, Prostějov a obce téměř 300 tisíc

Olomoucký kraj, Prostějově a obce z okolí Plumlovské přehrady také v letošní roce podpořily srážedla fosforu, která omezují tvorbu jedovatých sinic v nádrži. Kraj a šest samospráv přispěly částkou téměř 300 tisíc korun.

Dotace na srážedla
Olomoucký kraj 100 000
Plumlov 73 021 
Prostějov 50 000 
Mostkovice 30 000 
Lipová 22 328 
Malé Hradisko 11 346 
Stínava 4 733 
Celkem 291 428 korun

"Srážedla dávkují fosfor na přítocích do nádrže, a omezují přísun živin. Přestože je chemické srážení fosforu poměrně účinné, řeší pouze důsledky znečištění vodních toků splaškovými vodami. Základem pro dobrou kvalitu vody v nádrži je odstraňování zdrojů znečištění v jednotlivých obcích nad Plumlovskou přehradou," uvedl mluvčí Povodí Moravy Petr Chmelař.

V letošním roce byla sezona na Plumlově katastrofální. Vodohospodáři totiž opravovali přeliv a břeh, snížili proto hladinu, ale kvůli nedostatku srážek nestihli nádrž opět napustit. Na březích zůstalo bahno, hynuly ryby a voda se rychle zkazila.

V minulých letech přitom do vyčištění přehrady Povodí Moravy investovalo stamiliony korun. Vybagrovalo dno, opravilo hráz, vyčistilo Podhradský rybník i Bidelec a vybudovalo například mokřady. Tato opatření podle mluvčího přispívají k tomu, že se sinice na Plumlově začnou množit daleko později, než v minulosti.        

"Letos Povodí dokončilo také těžbu sedimentů ze sedimentační zdrže a vysadilo rostliny. Na kvalitu vody má kromě srážedel fosforu pozitivní vliv také zachytávání sedimentů nornou stěnou na Podhradském rybníce. Bez srážení živin na přítoku by k masovému rozvoji toxických sinic docházelo o řadu týdnů dříve, stejně jako na ostatních vodních nádržích zatížených živinami z odpadních vod," dodal mluvčí Povodí.

Na Plumlově by se ještě letos měla zvýšit hladina. Opakování nepodařené sezony nehrozí

Hladina vody na Plumlovské přehradě u Prostějova by se ještě letos měla zvýšit o půl metru. Nemělo by tak hrozit, že by se opakovala letošní nepodařená sezona. Kvůli opravám vodohospodáři nestihli včas přehradu napustit, nedalo se zde koupat a voda...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky sinice, přehrada, srážedla, fosfor, dotace, Povodí Moravy, Plumlov, Prostějov, Olomoucký kraj, nádrž, Vodní nádrž Plumlov, živina, Povodí Moravy (státní podnik), Malé Hradisko, Mostkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na boj proti sinicím na Plumlově daly kraj, Prostějov a obce téměř 300 tisíc  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.