Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Skauti rozvezou Betlémské světlo po kraji. Plamínek najdou lidé v kostelech i na náměstích

Jeden ze symbolů Vánoc, Betlémské světlo, rozvezou také v letošním roce skauti a skautky po Olomouckém kraji. Lidé si pro plamínek naděje, míru a přátelství mohou přijít už v sobotu na nádraží, kudy budou skauti se světýlkem projíždět. Převzít si malý ohýnek do lucerny mohou také v kostelích na mnoha místech v regionu a to zejména na Štědrý den.

Plamínek z Betléma putoval letecky do Rakouska, odkud ho tamní skauti šířili dál. Světlo si přebrali čeští skauti od svých rakouských kolegů na hranicích v Břeclavi minulou neděli.  

Na mnoha místech a lokálních akcích si poté až do Štědrého dne budou moci lidé připálit svíčky nebo lucerničky a Betlémské světlo si odnést do svých domovů. Skauti a skautky světlo nerozvážejí pouze vlaky, ale umisťují ho i do různých institucí (fary, obecní úřady), obchází domovy pro seniory a připravují mnoho akcí pro veřejnost.

Andělský tanec prozářil večer v olomoucké nemocnici. Pro potěšení zdravotníků i pacientů

Netradiční a emotivní podívanou nabídl podvečerní pohled z okna pacientům a zdravotníkům ve Fakultní nemocnici Olomouc. V areálu nemocnice vystupovala umělecká skupina se světelnými křídly. Na podporu lékařů, sester i nemocných lidí předvedly...

V olomoucké arcidiecézi bude rozvezou skauti a dobrovolníci Betlémské světlo v sobotu 18. prosince celkem devatenácti vlaky. A to jak na tazích hlavních, jako je například trať Brno – Přerov – Bohumín nebo Břeclav – Přerov – Olomouc – Zábřeh, tak i na tratích regionálních, z Olomouce do Šternberka, Uničova a Šumperka, v trojúhelníku Olomouc, Prostějov a Senice na Hané či z Uherského Hradiště přes Uherský Brod do Bylnice.

V neděli okolo 10 hodiny pak Betlémské světlo předá arcibiskup Jan Graubner při slavnostní bohoslužbě v olomoucké katedrále svatého Václava osobnostem veřejného života.

Tipy na místa, kde je možné připálit si Betlémské světlo pro svou domácnost, najdou lidé také v online mapě. V Olomouci bude světlo tradičně na Štědrý den u Sloupu Nejsvětější Trojice na Horním náměstí. Světýlko bude hořet i v dalších olomouckých kostelích. O den dříve bude symbolický plamínek k mání v Prostějově na náměstí T. G. Masaryka, dobrovolníci jej budou také roznášet vybranými ulicemi. Na Přerovsku budou skauti rozdávat Betlémské světlo 22. a 23. prosince před radnicí v Kojetíně.

FOTOGALERIE: Uličku v centru Olomouce rozzářily vánoční stromky

Obyvatelé jedné z uliček v centru Olomouce se inspirovali v Prostějově, kde na náměstí děti z mateřských škol pravidelně zdobí malé vánoční stromky, a udělali si podobnou výzdobu i před svými okny. Stromky zajistil podnikatel Richard Benýšek,...

Světlo doputuje například i k vánočnímu stromu ve Zlatých Horách u hranic s Polskem, na severu kraje si mohou lidé přijít s lucernou či svíčkou také 23. prosince. V Petní na Prostějovsku bude Betlémské světlo putovat již tuto sobotu, o den později rozsvítí lucerny  na náměstí v Lošticích.

„Betlémské světlo je předvánoční služba skautů a skautek společnosti. Je symbolem míru, naděje a přátelství, zároveň také v tomto často hektickém období lidem připomíná, že ty nejdůležitější věci jsou křehké a vyžadují naši pozornost,” říká mluvčí Betlémského světla Zuzana Hrbková.

Betlémské světlo se k nám poprvé dostalo až po pádu čtyřicetileté komunistické vlády, a to do Českých Budějovic a do Prahy. Pod sochu sv. Václava dorazilo díky exilovým skautům z Rakouska, kteří tak v prosinci 1989 spolu s těmi českými oslavili fakt, že se konečně dočkali svobody.
Světýlko si v místě narození Ježíše Krista, Betlémě, přebírá každý rok hoch nebo dívka, kterým se říká „Dítě světla“. Cestu z Betléma do Rakouska absolvuje vánoční plamínek letecky ve speciálním bezpečnostním obalu. Letošním Dítětem světla je dobrovolný hasič Tobias Nußbaumer.
Myšlenka šíření předvánočního pokoje a míru vznikla v Rakousku, odkud se rozšířila do mnoha zemí světa. Úplně poprvé plamínek přicestoval v roce 1986 letadlem do Lince, kde se stal součástí vánoční sbírky rakouského rozhlasu a televize na pomoc znevýhodněným dětem.
Zdroj: betlemskesvetlo.cz

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Michal Šťastný, Foto Havlín, Junák - Český skaut

Štítky Vánoce, tradice, Betlémské světlo, skaut, junák, Olomoucký kraj, kostel, Štědrý den, Rakousko, Betlém, Olomouc, Břeclav, Ježíš Kristus

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skauti rozvezou Betlémské světlo po kraji. Plamínek najdou lidé v kostelech i na náměstích  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.