Počasí dnes13 °C, zítra13 °C
Neděle 6. října 2024  |  Svátek má Hanuš
Bez reklam

Silvestr na vlně ticha. Kapucíni nabízí v Olomouci klidnou variantu oslav konce roku

Alternativu k bujarému silvestrovskému veselí nabízí řád kapucínů v kostele na olomouckém Dolním náměstí. Poslední večer roku tam mohou lidé prožít klidné chvíle a rozjímat v prostoru prozářeném svícemi. O půlnoci pak událost zakončí slavnostní požehnání, Svatováclavský chorál a státní hymna.

Na nejvzdálenější straně od olomoucké radnice se na Dolním náměstí nachází kapucínský kostel Zvěstování Páně, do kterého mohou lidé za Silvestrovským ztišením zavítat od 18 hodin. „Taky rádi slavíme a máme zkušenost, že je možné prožít čas i velmi intenzivně v tichu a projít si uplynulý rok. Uvědomit si co hezkého jsme prožili, s jakými lidmi jsme se setkali a co dávalo smysl uplynulému roku. To zastavení může vyvolat vděčnost za nesamozřejmosti, které rok přinesl,“ objasňuje význam akce člen řádu kapucínů Radek Navrátil.

Kostel katolického řeholního řádu je na Silvestra otevřen všem, kteří chtějí i v tento večer zažít chvíle ticha a pokoje, doplněné minimem slova a decentně také hudbou. „Může přijít kdokoliv na jakoukoli chvíli a třeba jen bez zvláštních očekávání naslouchat tichu. Jen si dovolit prožít přítomný okamžik,“ podotýká bratr Radek.

Den s kapucínem: Lidi dneska nemá kdo poslouchat. Osobní vztahy jsou nejdůležitější

Den strávený s bratrem Radkem Navrátilem, který je kapucínem v olomouckém klášteře na Dolním náměstí, přinesl jednak zjištění, co vlastně kapucín celý den dělá, ale také jsme hodně otevřeně mluvili. Řeč byla o reakcích blízkých při oznámení odchodu...

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky silvestr, akce, kostel, kapucíni, Olomouc, Svatováclavský chorál, Dolní náměstí

Komentáře

Článek má zakázané vkládání komentářů.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Silvestr na vlně ticha. Kapucíni nabízí v Olomouci klidnou variantu oslav konce roku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.