Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

V Olomouci otevřel nový sběrový dvůr. Město tam uskladní i autovraky z ulic

Služeb dalšího sběrného místa mohou od pátku nově využívat občané Olomouce. Dvůr pro sběr různých druhů odpadu vznikl na jihu města ve čtvrti Nové Sady. Areál pro sběr odpadu je částečným řešením v době čekání na vybudování moderního odpadového centra. Projekt má město v plánu už několik let, překážkou je ale zejména vysoká finanční nákladnost.

Sběrné místo vzniklo na pozemku Technických služeb města Olomouce v ulici Andělská na Nových Sadech nedaleko rekreačního rybníčku zvaného Kaprodrom. Lidé sem mohou odpad vozit každý pátek od 10 do 14 hodin a poté od 14:30 do 18:00. „Podle nás je nový sběrový dvůr na vhodném místě. Dosud tam chyběla vhodná lokalita, kam by lidé mohli odvážet věci, který nepatří do komunálního odpadu nebo do barevných popelnic,“ říká ředitel technických služeb Pavel Dostál.

Do sběrového dvora tak je možné přivézt velkoobjemový odpad a další vyřazené věci, které dělají problém popelářům u kontejnerů. „Pokud občané dělají pořádek ve sklepě nebo kupují nový nábytek, tak ten starý mohou odvézt na sběrné místo. Gauče, matrace nebo třeba křesla ke kontejnerům nepatří a bohužel se tam často objevují,“ podotýká Pavel Dostál s tím, že do budoucna by se podle financování ze strany města mohly provozní dny na Nových Sadech rozšířit.

Dříve využíval areál formou pronájmu autobazar s nákladními automobily, po dohodě s městskou organizací bude místo sloužit k několika potřebám technických služeb a města. „Část prostoru bude vyhrazen i k tomu, že tam bude město odkládat na určitou dobu autovraky, které sem odveze z ulic. A další úsek bude fungovat jako sklad pro materiály, které používáme při opravě komunikací,“ informoval ředitel Technických služeb města Olomouce.

Stěnu v přístavbě Červeného kostela ozdobí tisíce knih. Lidé je mohou darovat ve sbírce

Rekonstrukce Červeného kostela v centru Olomouce do podoby nového kulturního centra pokročily. Mezi historickou stavbou a budovou ředitelství Vědecké knihovny Olomouc roste přístavba, ve které vznikne recepce a kavárna. Jednou z dominant prostoru...

Sběrné místo doplní již fungující dvory v Hodolanech a Neředíně, kam mohou vozit odpad občané. Další podobný prostor je také ve Chválkovicích a je určený podnikatelským subjektům. „Je dobře, že vzniklo další místo. Městu tato kapacita chybí. Ve všech světových stranách by měl být jeden sběrový dvůr. Máme východ, západ a teď jih. Tak by mělo ještě něco přibýt na severu,“ s úsměvem uvažoval ředitel Dostál.

Město počítalo s vybudováním moderního odpadového centra v oblasti Chválkovic, vzhledem k dalším nákladným investicím se ale projekt v hodnotě stovek milionů korun pozastavil.  Prozatím tak vzniklo pro rozšíření lokalit pro odvoz odpadu sběrné místo na Nových Sadech.

Neúnosný stav a frustrace. Ředitelé městských policií zaslali výzvu premiérovi Fialovi

Služba ano, platové ohodnocení ne. Na rozhodnutí vlády o formálním vyřazení strážníků městských policií z řad složek, které bojují v první linii s epidemií nemoci covid-19, reagoval ředitel Městské policie Přerov Omar Teriaki coby předseda...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Technické služby města Olomouce

Štítky Odpady, odpadové hospodářství, organizace, recyklace, obce, sběrový dvůr, Olomouc, Technické služby města Olomouce, odpad, dvůr, Pavel Dostál, Chválkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Olomouci otevřel nový sběrový dvůr. Město tam uskladní i autovraky z ulic  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.