Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

V Javoříčském krasu začalo sčítání netopýrů. Jeskyňáři musí prolézt celé podzemí

V Javoříčském krasu začalo pravidelné sčítání přísně chráněných netopýrů. Jeskyňáři musí během několika dní prolézt několik jeskyní a rovněž všechna místa hlavního podzemního labyrintu. Populace netopýrů, zejména vrápence malého, v Javoříčku v posledních letech roste. V současné době zde žije přes pět tisíc netopýrů.

Jeskyňáři spolu s odborníky již prozkoumali jeskyně v okolí, jako jsou Hvozdecká hora, Průchodnice a Buriánka, a včera netopýry sčítali v jeskyni Za hájovnou, která leží na protější straně údolí, kde jsou hlavní Javoříčské jeskyně. Ty jsou v plánu tuto sobotu.

"Do každé jeskyně vždy musí jít člověk, který bezpečně zná všechny prostory, které tam jsou. Ty se prochází nebo spíše prolézají, často po břiše, po kolenou nebo po laně, a hlavně se to dělá tak, aby se netopýři co nejméně rušili. Musí se to tedy dělat rychle, ale důkladně, aby se nic nepřehlédlo. Někteří netopýři visí volně, ale někteří jsou zalezlí v puklinách. Proleze se celý známý systém a během sčítání se dělají záznamy," popisuje vedoucí Javoříčských jeskyní Martin Koudelka.

Medvídě, které v Javoříčském krasu objevili amatérští jeskyňáři, je 14 tisíc let staré

Kostra medvíděte, kterou před časem v jedné z jeskyní v Javoříčském krasu objevili amatérští jeskyňáři, je zhruba 14 tisíc let stará. V českých podmínkách jde o zcela unikátní nález, protože celou neporušenou kostru se zatím nikomu najít...

Populace netopýrů v posledních letech roste

Pravidelní sčítání netopýrů se dělá každý rok v celé České republice, aby odborníci měli přehled o vývoji populace tohoto zvlášť chráněného živočicha. V Javoříčském krasu v současné době žije přes pět tisíc netopýrů, z toho z 90 procent jde o vrápence malého. Stoupajíc trend je u většiny druhů.

"Uvádí se, že to může být tím, že už jsou dobře známé lokality, kde netopýři v létě i v zimě žijí, a ty jsou chráněné. Druhým důvodem může být souvislost s globálním oteplováním. Netopýři jsou teplomilní živočichové, a tak se jim nyní lépe daří. Objevují se u nás navíc i druhy úplně nové, které žily na Balkáně nebo ve Středomoří," vysvětlil Koudelka.

Z pramene u Stražiska na Prostějovsku teče mléčná voda. Může za to vápenec

Z pramene u Stražiska na Prostějovsku, který nedávno při stavbě retenční nádrže objevili stavbaři, začala vytékat bílá voda připomínající mléko. Nejde o žádný zázrak. Podle speleologů za to mohou vápence, které se v této oblasti objevují v podzemí.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Javoříčské jeskyně

Štítky netopýr, sčítání, jeskyně, Javoříčský kras, netopýři, Martin Koudelka, Javoříčské jeskyně, Průchodnice, Česko, Balkán

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Javoříčském krasu začalo sčítání netopýrů. Jeskyňáři musí prolézt celé podzemí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.