Počasí dnes28 °C, zítra28 °C
Středa 17. července 2024  |  Svátek má Martina
Bez reklam

O milostivé léto byl v kraji zájem. Lidem s několika exekucemi akce pomohla jen zčásti

Do náročného období zdražování a covidu připadl termín akce milostivé léto, která měla pomoct lidem snadněji se zbavit tíživých dluhů. I přesto byl o tuto možnost v Olomouckém kraji o tuto zájem. Příležitost pro dlužníky řešit problematické závazky končí 28. ledna. Podle zástupců poraden nejsou výjimečné ani případy, kdy se na ně obrátí člověk s deseti exekucemi.

Milostivé léto se týká lidí s exekucemi na dluh u veřejnoprávních subjektů tedy například dopravních podniků, zdravotních pojišťoven, radnic, technických služeb či státních a polostátních firem, jako je ČEZ. Pokud ve lhůtě od 28. října do 28. ledna dlužníci splatí původní dlužnou částku neboli jistinu a odměnu 908 korun exekutorovi, věřitel jim odpustí úroky, penále a další platby. Nesmějí být ale v insolvenci.

Například Středisko psychosociální pomoci sv. Vincence a Kryštofa v Olomouci řešilo dluh zhruba čtyři desítek lidí. "U většiny z těchto klientů, se nám podařilo exekuce zmapovat a vyselektovat ty, které do milostivého léta patří. Reálně však nemáme zpětnou vazbu o konečném uhrazení těchto exekucí a využití milostivého léta," řekl Petr Nosálek ze Střediska psychosociální pomoci sv. Vincence a Kryštofa. Pět klientů podle něj exekuce, které díky milostivému létu mohli uhradit, zaplatili ze svých zdrojů nebo jim pomohla rodina.

Balík s miliony dolarů od lékaře z Kanady nedorazil. Důvěřivé ženě zbyly jen dluhy

Slibům o obrovském finančním zisku uvěřila žena ze Šumperska, která se na sociální síti seznámila s údajným lékařem z Toronta. Pro cizího člověka měla převzít balík v hodnotě okolo tři čtvrtě miliardy korun a získat pětimilionovou provizi. Žena...

Přílišný optimismus ale podle Nosálka není na místě. "Obáváme se, že i po uhrazení těchto exekucí většině dlužníků v exekucích zbývá řada dalších exekucí. Často dluží ze zápůjček a spotřebitelských úvěrů, mobilním operátorům či poskytovatelům energií. Z toho jasně vyplývá, že akce milostivé léto valnou většinu dlužníků v exekucích zcela neočistila a nevyřešila celkově jejich situaci. Do budoucna budou nuceni stejně vejít do insolvenčního řízení nebo situaci řešit jiným způsobem," upozornil. Pracovníci dluhové poradny se podle něj běžně setkávají s tím, že dlužník má zhruba osm až deset exekucí.

Lidé kteří jsou v opravdové finanční tísni, většinou nemají našetřené peníze a často pobírají minimální mzdu, což podle Nosálka komplikuje vyplacení exekuce. Organizace Člověk v tísni pro tyto případy zřídila sbírku SOS Milostivé léto. "V Olomouckém kraji jsme takto podpořili 31 rodin a jednotlivců celkovou částkou 980 867 korun. Odepsané příslušenství v tomto případě dělá celkem 3 523 334 korun," přiblížil ředitel olomoucké pobočky organizace Člověk v tísni Michal Láš.

Láš uvedl, že častým nešvarem byla špatná komunikace některých exekutorských úřadů. "Klienti čekali i měsíce na vyčíslení, kolik mají exekutorovi zaplatit. To se s blížícím koncem akce zlepšilo," uvedl Láš. Problematické podle něj bylo také načasování akce. "Milostivé léto se potkalo s energetickou krizí, zdražováním úplně všeho a covidem. Lidé tak obecně mají méně peněz, se kterými by mohli disponovat a ze kterých by mohli dluhy uhradit. Proto doufáme, že dojde k prodloužení milostivého léta," dodal.

Nad ozdobnými částmi mostu Rejnok visí otazník. Kvůli dražším pracím i materiálu

Přebudování části Masarykovy třídy v Olomouci pokročilo do závěrečné fáze, finišuje také stavba mostu zvaného Rejnok. Ozdobou zvlněného reliéfu se má v následujících měsících stát slavnostní osvětlení. Komplikací jsou však klempířské prvky, které...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky dluhy, peníze, exekuce, milostivé léto, Olomoucký kraj, Člověk v tísni, léto, dlužník, Petr Nosálek, ČEZ, Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O milostivé léto byl v kraji zájem. Lidem s několika exekucemi akce pomohla jen zčásti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.