Počasí dnes28 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

FOTOGALERIE: Dubové stromořadí na hrázi prostějovského rybníka je v anketě Alej roku první v kraji

Stoletá dubová alej na hrázi prostějovského rybníka v Drozdovicích se umístila na sedmém místě v celostátní anketě Alej roku 2021. V Olomouckém kraji je první, předstihla Ripperovu promenádu v Lázních Jeseník a lipovou alej v Potštátě na Přerovsku.

Stoletá dubová alej u rybníka v Drozdovicích

Středa, 26. ledna 2022, 17:23

Stoletá dubová alej u rybníka v Drozdovicích
Stoletá dubová alej u rybníka v Drozdovicích

Majestátní dubová alej leží na hrázi nejstaršího prostějovského městského rybníka, který má šest set let. Vytváří tajuplnou promenádu s lavičkami, kterou si k procházkám u vody oblíbili senioři a zejména děti. Stáří dubové aleje experti odhadují na více než sto let. 

"Vítězem krajského kola se stala naše prostějovská dubová alej u rybníka v Drozdovicích. Stoletá alej získala skvělé ocenění. Všem hlasujícím děkujeme," reagovala náměstkyně primátora Prostějova Milada Sokolová (ODS), která má ve městě na starosti životní prostředí.

Alej roku může růst i v Olomouckém kraji. Region nominoval desítku stromořadí

Silnice za vesnicí, městské ulice i hráze rybníků lemují aleje nově vysazených i letitých stromů, které pamatují desítky i stovky let historie. Už po jedenácté probíhá anketa o Alej roku, v Olomouckém kraji letos lidé nominovali desítku...

V jedenáctém ročníku ankety Alej roku hlasovalo téměř devět tisíc lidí. "Naším cílem je přitáhnout pozornost k alejím, které patří ke zdravé a fungující krajině. Hledáme nejkrásnější vznosná stromořadí, upozorňujeme na ty, kterým hrozí zánik, a představujeme také mladé aleje. Krajina bez alejí je jako obraz bez rámu," uvedla organizátorka soutěže Klára Ondrigová.

Dubová alej na hrázi rybníka v Prostějově dostala 243 hlasů, Ripperova promenáda v Lázních Jeseník 172 a lipová alej v Potštátě 161 hlasů.

Prostějovská platanová alej se umístila na druhém místě v celostátní soutěži

V devátém ročníku soutěže se prostějovská alej umístila druhá. První místo získala alej ve Středočeském kraji.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Michal Šverdík

Štítky alej roku, dubová alej, rybník, hráz, vítěz, kraj, Drozdovice, Prostějov, alej, anketa, Potštát, Drosendorf-Zissersdorf, Lázně Jeseník, Olomoucký kraj, okres Přerov, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Dubové stromořadí na hrázi prostějovského rybníka je v anketě Alej roku první v kraji  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.