Počasí dnes31 °C, zítra33 °C
Sobota 29. června 2024  |  Svátek má Petr a Pavel
Bez reklam

Soud potrestal příslušníka StB Pavla Bureše. Dostal podmínku. Disidenta Hanzlíka z Prostějova nutil k emigraci

Dvouletou podmínkou potrestal prostějovský soud bývalého zástupce náčelníka StB Pavla Bureše za podíl na nuceném vystěhování rodiny Hanzlíkových z Prostějova do Rakouska. K odchodu ze země je komunistická tajná policie přinutila v rámci akce Asanace v roce 1982, domů se rodina vrátila až po pádu režimu.

Prostějovský soud schválil dohodu o vině a trestu, spravedlnosti se tak rodina Hanzlíkova dočkala po 40 letech. Sám disident Petr Hanzlík bohužel předloni zemřel. 

Státní zástupce Jiří Jančík potvrdil, že podle schválené dohody soud potrestal tehdejšího zástupce náčelníka pro StB Prostějov Pavla Bureše za zneužití pravomoci úřední osoby dvouletým trestem s podmíněným odkladem na jeden rok.

Podle syna Petra Hanzlíka Tomáše se jeho otec s Burešem nikdy nesetkal, z vyšetřování však vyplynulo, že právě on vydával přímé instrukce. Na jeho jméno narazila policie při otevření případu. "Byl hlavním aktérem," řekl Tomáš Hanzlík

"Více bych přivítal, kdyby to zadostiučinění přišlo už před 30 lety, tak, jak otec podával trestní oznámení na různé osoby, které nás perzekvovaly. Bylo by to určitě přijatelnější. Otec by byl rád, kdyby se dozvěděl o osobě, která za tím vším stála a zbaběle se celou dobu skrývala," dodal Hanzlík. 

Na diskotékách pouštěl nedostupné hity

Aktivní odpůrce komunistického režimu Petr Hanzlík byl na konci 70. let jednou z nejpopulárnějších postav v Prostějově, proslavil se pořádáním diskoték, na kterých pouštěl nedostupné nejnovější světové hity. Pro Paměť národa Hanzlík vzpomněl, že je organizoval například v restauraci Morava v dnešní Olomoucké ulici v Prostějově.

"Diskotéka byla myslím od šesti hodin. Už o půl čtvrté byla Morava obležená lidmi. Stály tam fronty a lidi se žďuchali a prasklo tam i sklo výlohy. Komunisté to začali kritizovat, protože tam byla jediná výpadovka na Olomouc. Stály tam potraviny a jeli lidi a nevěděli, co se děje. Mysleli si, že tam budou banány nebo já nevím co a stavěli se také do fronty," stojí v jeho vzpomínkách.

Jeden z prvních signatářů Charty 77 na Prostějovsku 

Kulturní akce, na kterých Hanzlík vyjadřoval své protirežimní názory, se neobešly bez zátahů StB. Disident organizoval také petice proti cenzuře a psal stížnosti na stranické orgány KSČ. Vysloužil si za to několik domovních prohlídek, sledování, zatčení a výslechů. Mezi prvními v Prostějově podepsal v roce 1981 Chartu 77, i z toho důvodu byl zařazen do celostátní akce s názvem Asanace, jejímž cílem bylo vystěhovat signatáře a příznivce Charty 77 ze země.

Do Rakouska byl donucen se vystěhovat v květnu 1982, a to i se svou manželkou a dětmi. Nátlak byl podle Hanzlíka intenzivní. On i jeho manželka přišli o práci, děti nesměly chodit do školy, rodina nakonec neměla jiné východisko než emigrovat.

Do protikomunistických akcí se Hanzlík zapojil i v Rakousku, scházel se s československými emigranty, účastnil se demonstrací před československou ambasádou či finančně podporoval disidentské kruhy. Angažoval se i po návratu do vlasti, stal se jedním z aktérů Prostějovské výzvy pro odstranění bývalých příslušníků StB z pozic veřejných a státních orgánů.

Před 72 lety byl zatčen farář Toufar. Do Číhoště si pro něj přijela i StB

Dnes je tomu přesně 72 let ode dne, kdy byl zatčen farář Josef Toufar. Je hlavní osobou takzvaného číhošťském zázraku, který se stal na třetí adventní neděli 11. prosince 1949 v kostele v Číhošti na Havlíčkobrodsku.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Paměť národa | Zdroj pametnaroda.cz

Štítky StB, soud, trest, Asanace, Bureš, disident, Hanzlík, Prostějov, Petr Hanzlík, Státní bezpečnost, rodina, Rakousko, Charta 77, Morava, KSČ

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Soud potrestal příslušníka StB Pavla Bureše. Dostal podmínku. Disidenta Hanzlíka z Prostějova nutil k emigraci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.