Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Skvělý přírodní sníh i porucha lanovky. Prodloužený víkend přilákal do Jeseníků tisíce lidí

Plná parkoviště a rušno na svazích i ve stopě. Uplynulý víkend přilákal do lyžařských středisek v Olomouckém kraji tisíce lidí, v Jeseníkách v průběhu týdne připadly desítky centimetrů sněhu. V neděli se počasí zhoršilo, meteorologové varovali před silným větrem a sněžením. Ve ski areálu v Přemyslově zasahovali hasiči a horská služba, kvůli závadě na lanovce uvázlo čtyřicet lidí.

Zaplněné bylo o víkendu lyžařské středisko v Přemyslově, přestože tam i v neděli vydatně sněžilo. Na svazích je tam průměrně 70 centimetrů sněhu. „Návštěvnost byla výborná, v sobotu i v neděli tady mohlo být tisíc lidí,“ řekl provozovatel areálu Jaroslav Podzimek.

Provoz ve skiareálu ale narušila v neděli vážná technická závada na lanové dráze, v sedačkách uvázlo přes 130 lidí. Provozovatelům se podařilo spustit do bezpečí v nouzovém režimu samospádem 90 z nich, dalších 40 museli zachraňovat lezci hasičů a horské služby. Podle deníku Právo došlo k závadě jiného druhu na lanovce v Přemyslově již v sobotu večer. Při nedělní poruše zavolal o pomoc záchranářů až po zhruba hodině sezení na nehybné lanovce jeden z lyžařů. Všechny osoby uvězněné ve výšce pak vysvobodili záchranáři v průběhu hodiny a půl, prochladlým lidem zajistili tepelný komfort a připadnou další pomoc. „Omlouváme se všem lyžařům za technické problémy, čekáme na servisní tým z Rakouska. Zítra v provozu pouze dětský areál,“ uvedli v neděli večer zástupci Skiareálu Přemyslov na sociálních sítích.

Zhruba 80 centimetrů sněhu leží na sjezdovkách ve středisku na Červenohorském sedle. Zatímco v pátek a v sobotu tam lyžovalo v součtu okolo tisícovky lidí, v neděli jich byly podle vedoucího areálu Martina Dubského vinou nepříznivého počasí pouze desítky. „Návštěvnost byla kromě neděle silná. Foukal silný vítr, je mlha a sněží, místy silně. Je to jen pro otrlé," uvedl Dubský.

V lyžařském areálu Přemyslov v Jeseníkách se zasekla lanovka se zhruba se 130 lidmi. V akci bylo sedm specializovaných lezeckých skupin hasičů, které ve spolupráci s horskou službou pracovaly na evakuaci lyžařů z výšky. K události vyjížděli...

Nadprůměrnou víkendovou návštěvnost hlásí i Ski Aréna Karlov, kde je na sjezdovkách 70 až 100 centimetrů sněhu. „Byl prodloužený víkend, děti měly v pátek pololetní prázdniny. Promítlo se to do návštěvnosti, byla na hranici kapacit, především z hlediska parkování. O víkendu u nás lyžovaly řádově tisíce lidí. Za uplynulý týden včetně víkendu napadlo 60 až 70 centimetrů přírodního sněhu. Sněhové podmínky jsou excelentní, máme v provozu všechny hlavní sjezdovky, všechny lanovky a vleky," okomentoval uplynulé dny mluvčí střediska Boris Keka.

Vynikající podmínky nabízejí nyní Jeseníky pro běžecké lyžování. Jeho příznivci mohli o víkendu podle údajů zveřejněných na sociální síti využít upravené stopy například v okolí Červenohorského sedla, Dlouhých strání nebo Paprsku. Řada běžkařů se pohybovala také na Skřítku, kde si lidé v sobotu mohli užít perfektně upravené stopy, obdobně tomu bylo i v okolí Karlova pod Pradědem. „Podmínky v kopcích nad Karlovem, odkud vedou upravované běžecké trasy do různých směrů, jsou excelentní, už několik posledních let takové nebyly," řekl Keka.

Podle údajů zveřejněných dnes ráno horskou službou leží nyní v Jeseníkách v nadmořské výšce 1300 metrů zhruba metr sněhu. Na hřebenech je ho vlivem větru výrazně méně, jen okolo 20 centimetrů. Za poslední dny připadlo v pohoří 40 centimetrů sněhu. V Jeseníkách platí třetí stupeň lavinového nebezpečí, který značí značné riziko sesuvu lavin.

Opatrně na sjezdovkách, apelují záchranáři. Na sever kraje letěl v sobotu dvakrát vrtulník

Dvě zranění ze sjezdovek řešili během soboty záchranáři na severu Olomouckého kraje, k oběma událostem startovala také helikoptéra. Malého chlapce transportoval vrtulník z Jeseníků s poraněním bérce do brněnské dětské nemocnice. Lyžařku od...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor Olomouckého kraje

Štítky lyžování, běžky, počasí, hory, Jeseníky, skiareál, Olomoucký kraj, lanová dráha, lyžařské středisko, horská služba, Přemyslov, Červenohorské sedlo, Rakousko, Právo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Skvělý přírodní sníh i porucha lanovky. Prodloužený víkend přilákal do Jeseníků tisíce lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.