Počasí dnes26 °C, zítra30 °C
Pondělí 8. července 2024  |  Svátek má Nora
Bez reklam

V Prostějově začíná třídenní cvičení předsunutých leteckých hlídek. Letectvo může být hlučné

Prostějovská radnice upozorňuje obyvatele města a okolí, že ode dneška do čtvrtka je může obtěžovat hluk z letadel. Na letišti v Prostějově bude probíhat výcvik předsunutých leteckých hlídek. Z tohoto důvodu je nad Prostějovem snížena minimální letová výška.

Armáda předpokládá možné stížnosti obyvatel, upozorňuje však, že bez speciálního výcviku se neobejde. Intenzivní výcvik předsunutých leteckých návodčích bude na letišti v Prostějově probíhat ve dnech 8. až 10. února.

"Při této činnosti se očekává zvýšená hladina hluku v oblastech, které sousedí s letištěm v Prostějově. Vzhledem k plnění některých specifických úkolů armády, ke kterým patří i nácviky navádění útoku letectva na pozemní cíle, bude nad letištěm v Prostějově v uvedených dnech vyhlášena zóna, ve které budou minimální výšky letu nad terénem v souladu s předpisy sníženy tak, aby odpovídaly splnění těchto úkolů," tlumočila upozornění armády mluvčí prostějovské radnice Jana Gáborová.

Armáda se v této souvislosti odvolává na svou povinnost zajistit obranu České republiky a na mezinárodní závazky. Současné cvičení probíhá v době zvýšeného napětí na Ukrajině.

Armádní výsadkáři z Prostějova triumfovali na mistrovství světa. Ocenil je i generál Opata

Stovky tréninkových seskoků přetavili závodními výkony nad Sibiří v cenné kovy. Parašutisté Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov v letošní sezoně sbírali úspěchy na mistrovství světa i ve světovém poháru. Za reprezentaci je ocenil i...

Návodčí musí zvládnout více letounů ve dne i v noci

Výcvik předsunutých leteckých návodčích je zaměřen především na taktiku průzkumných jednotek. Návodčí musí umět ovládat různé komunikační prostředky a většinu zbraní, na které mohou narazit. Návodčí musí být schopen například takzvané dekonflikce, což je zabezpečení vertikálního nebo horizontálního rozestupu několika vzdušných prostředků najednou, nebo synchronizace navedení letadla současně s palbou pozemního dělostřelectva, a to ve dne i v noci.

Na letišti v Prostějově sídlí elitní útvary české armády, 601. skupina speciálních sil generála Moravce a 102. průzkumný prapor generála Karla Palečka.

Na Libavé specialisté z Prostějova testovali drony a obranu proti nim

Ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá armáda v uplynulých dnech testovala své moderní bezpilotní prostředky a zároveň sledovací systémy, které by měly drony odhalit. Prapor bezpilotních prostředků české armády vznikl loni v Prostějově.

Hodnocení článku je 26 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto army.cz

Štítky cvičení, hluk, letectvo, předsunutý letecký návodčí, letiště, Prostějov, Jana Gáborová, Karel Paleček, Armáda České republiky, Česko, Ukrajina

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Prostějově začíná třídenní cvičení předsunutých leteckých hlídek. Letectvo může být hlučné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.