Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Šumperský Hotel Grand dostává moderní podobu. Lidé debatují nad novým názvem

Ikonická budova hotelu Grand v Šumperku prochází rozsáhlou rekonstrukcí za desítky milionů korun. Funcionalistická stavba několik posledních let chátrala, ve druhé polovině letošního roku by se měl hotel znovu otevřít s novým názvem, zevnějškem i interiérem, který nabídne i nadstandardní apartmány, wellness i restauraci.

Nový majitel chce proměnit nejen jeho vnitřní prostory, ale i celkovou vnější vizáž, která bude více prosklená, fasáda bude laděna do světlých barev. „Jde o náročnou rekonstrukci. Kompletně měníme dispozice pokojů a zároveň vzniknou nové prostory pro konferenční sály, restauraci či wellness centrum. Stále chceme zachovat tvář hotelu coby architektonicky cenné budovy města," prohlásil Ondřej Veselovský, majitel hotelu a investor rekonstrukce.

Hotel Grand je ikonickým místem pro město Šumperk a Šumperáky, je výrazný nejen architektonicky, ale i svým umístěním na konci Hlavní třídy. Grand je pro zdejší obyvatele tématem, dlouhodobě pustnul, a proto se investor pustil do rozsáhlé a kompletní rekonstrukce s cílem, aby zde vzniklo nové ubytovací zařízení, které bude sloužit pro turismus a firemní klientelu," uvedla zástupkyně investora Andrea Veselovská.

Hotel Grand ležící na rohu Hlavní třídy a třídy 17. listopadu řadí odborníci mezi příklady kvalitní české výstavby v Šumperku v meziválečném období. Funkcionalistickou architekturu navrhl a v letech z let 1931 až 1932 realizoval olomoucký stavitel Tomáš Šipka. Dnešní podobu získal hotel při přestavbě v letech 1965 až 1967. Předtím zde stával hospodářský dvůr a pivnice, uvedlo město na svých stránkách. Hotel byl v Šumperku často středem společenského dění. Například v roce 1968 bylo jeho okolí centrem odporu proti okupačním vojskům Varšavské smlouvy. Objevil se i na filmovém plátně - v roce 2013 se zde natáčela černá komedie Ondřeje Sokola s názvem Krásno.
Zdroj: Město Šumperk

Hotel by měl po rekonstrukci získat nové konferenční sály, wellness centrum a restauraci. Změní se také vnitřní dispozice objektu. „Plánujeme 35 standardních dvoulůžkových pokojů a dva nadstandardní apartmány na střeše. Hotel by tak měl dohromady pojmout až 74 osob," řekla Veselovská. S rekonstrukcí začal investor loni, otevření se plánuje na druhou polovinu tohoto roku. "Investice je nákladná, odhadujeme ji v řádu vyšších desítek milionů korun," doplnila zástupkyně investora.

Po dokončení rekonstrukce se začne psát další kapitola budovy se změněným názvem. Majitel ještě nové jméno hotelu nezveřejnil, na sociálních sítích ale někteří Šumperané volají po zachování názvu Grand. „Investor se ho rozhodl změnit právě proto, aby se trochu odpoutal od minulosti, aby dodal hotelu nový nádech, šel s dobou a upoutal i pozornost zahraniční klientely. Jsme si vědomi toho, že to místní velmi zajímá a diskutují o tom na sociálních sítích. Domníváme se však, že nový název hotelu, který bude vycházet z místních podmínek, dodá nový potřebný svěží krok do budoucna," dodala Veselovská.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Šumperk, FB Hotel Grand Šumperk

Štítky ČR, služby, stavby, hotely, Šumperk, hotel, Grand, rekonstrukce, restaurace, wellness, investor, Hotel Grand, Ondřej Sokol, Meziválečné období, Varšavská smlouva, byt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šumperský Hotel Grand dostává moderní podobu. Lidé debatují nad novým názvem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.