Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Řada obcí a měst z Olomouckého kraje letos opět vyvěsí tibetskou vlajku

Řada obcí a měst z Olomouckého kraje také v letošním na začátku března vyvěsí tibetskou vlajku, aby tak připomněly povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Pravidelně se ke kampani Vlajka pro Tibet připojuje město Olomouc, charakteristická červeno-modro-žlutá vlajka bude viset například i v Přerově nebo v Jeseníku.

O vyvěšení tibetské vlajky na radnici v Přerově rozhodli minulý týden radní. "Město si tak ve čtvrtek 10. března připomene šedesáté třetí výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci, které bylo krvavě potlačeno Čínskou lidovou republikou a při němž zahynulo 80 tisíc Tibeťanů. Statisíce dalších zemřely v následujících letech ve věznicích, v pracovních táborech nebo během hladomoru," vysvětlila mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

Přerov vlajku vyvěšoval do roku 2005, poté tuto aktivitu radní odmítli a odůvodnili to tím, že vlajka vyvolávala mezi lidmi rozporuplné reakce. Znovu se k akci vrátili po desetileté odmlce v roce 2015 a od té doby vlajku vyvěšují každý rok.

Připojí se také město Jeseník. "Naším cílem je vyjádřit solidaritu malému tibetskému národu. Tibetská vlajka je jedním z nejvýraznějších symbolů, který Tibeťané používají při nenásilných protestech. Za její vyvěšení jim hrozí až několikaleté tresty vězení," popsala mluvčí jesenické radnice Lucie Musialová.

V České republice se kampaň poprvé uskutečnila v roce 1996, kdy tibetskou vlajku vyvěsila čtyři města. Loni to již bylo téměř 850 obcí, měst, městských částí a krajů. Vlajky vyvěšuje také školy, například Univerzita Palackého v  Olomouci. 

Kdo v Olomouckém kraji vyvěsí tibetskou vlajku
Statutární město Olomouc, Město Hranice, Město Lipník nad Bečvou, Město Litovel, Město Šumperk, Město Zábřeh, Město Velká Bystřice, Městys Brodek u Prostějova, Obec Blatec, Obec Branná, Obec Domašov u Šternberka, Obec Hraběšice, Obec Huzová, Obec Jezernice, Obec Kobylá nad Vidnavkou, Obec Libina, Obec Olšovec, Obec Osek nad Bečvou, Obec Ostružná, Obec Paseka, Obec Ruda nad Moravou, okres Šumperk, Obec Střeň, Obec Troubky, Obec Velký Týnec, Obec Veselíčko.
Zdroj: vlajkaprotibet.cz

Olomouc i Přerov vyvěsí 10. března tibetskou vlajku. Prostějov se k akci nepřipojí

V neděli 10. března bude tibetská vlajka vlát na radnicích některých měst České republiky v rámci celosvětové akce Vlajka pro Tibet. Akce je připomínkou šedesátiletého výročí povstání Tibeťanů proti čínské okupaci Tibetu, které bylo násilně...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Město Přerov

Štítky vlajka, Tibet, obce, města, radnice, univerzita, solidarita, Olomoucký kraj, Tibetská vlajka, Přerov, Olomouc, Jeseník, Vlajka pro Tibet, Lenka Chalupová, Čína, Šumperk

Řada obcí a měst z Olomouckého kraje letos opět vyvěsí tibetskou vlajku  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.