Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

VIDEO: Vrtulníky letěly pro lyžařky na Praděd i Kraličák. Dívku zachránila při nárazu přilba

Dva nárazy lyžařek do stromu řešili ve čtvrtek členové jesenické horské služby ve spolupráci se záchranáři z Olomouckého i Moravskoslezského kraje. Na Praděd i ke Králickému Sněžníku letěly vrtulníky z Ostravy a Olomouce. Dívku od vážnějších následků uchránila helma, podobné vybavení ale chybělo těžce poraněné lyžařce ve skiareálu Kraličák.

Ve čtvrtek dopoledne zasahovala Horská služba Jeseníky u čtrnáctileté dívky, která při jízdě na lyžích narazila hlavou do stromu. „Poté měla být chvíli v bezvědomí. Na místě poskytli první pomoc zraněné lyžařce členové Horské služby Ovčárna. Poté si pacientku převzali do péče záchranáři. Dívka byla v tu dobu již při vědomí a se záchranáři komunikovala. Po vyšetření a poskytnutí přednemocniční neodkladné péče, s ohledem na mechanismus úrazu, rozhodl zasahující lékař o transportu pacientky do traumacentra Fakultní nemocnice Ostrava,“ přiblížil zásah a letecký transport mluvčí Zdravotnické záchranné služby Moravskoslezského kraje Lukáš Humpl.

„Taková věc se může při lyžování stát každému, zvláště jsme-li na užší sjezdovce umístěné v lese. Zranění však mohou být velmi vážná až fatální. Tato dívka skončila pravděpodobně ‚jen‘ s otřesem mozku díky tomu, že měla helmu,“ uvedli zástupci Horské služby.

Četnost úrazů na lyžích navýšila o několik hodin později událost na opačné straně pohoří, záchranář horská služby tentokrát vyrazil k vážně zraněné lyžařce ve skiareálu Kraličák nedaleko Starého města na Šumpersku. Na místo jej navigovali další lyžaři s využitím aplikace Záchranka. „Žena pravděpodobně po zakopnutí vyletěla ze sjezdovky, přetočila se a do stromu narazila nejprve svými zády v oblasti hrudníku a posléze hlavou. Protože byla paní velmi zmatená, silně krvácela z hlavy a zvracela krev, bylo zde podezření na možný těžký otřes mozku, poranění páteře a zlomeným žebrem způsobený pneumotorax,“ popsal záchranář Horské služby Jakub Kubíček.

V lyžařském areálu Přemyslov v Jeseníkách se zasekla lanovka se zhruba se 130 lidmi. V akci bylo sedm specializovaných lezeckých skupin hasičů, které ve spolupráci s horskou službou pracovaly na evakuaci lyžařů z výšky. K události vyjížděli...

Lyžařka se navíc nacházela velmi blízko příkrému srázu. Kvůli podezření na poranění páteře a složitému terénu bylo velmi riskantní s ní manipulovat. S pomocí dalších lyžařů se podařilo ženu s nasazeným fixačním krčním límcem a s velkou opatrností posunout alespoň o pár metrů, o chvíli později dorazila na místo zdravotní sestra z posádky rychlé zdravotnické pomoci a poté i olomoucký vrtulník Kryštof 09 s lékařem. Letecká záchranná služba transportovala pacientku po základním ošetření do olomoucké fakultní nemocnice.

„Kontrast mezi těmito dvěma úrazy dobře ilustruje důležitost ochranných prvků nejen při zimních sportech. Helma, chránič páteře, správně seřízené lyže… Tím vším se při lyžování pojišťujete proti vážným zraněním. Zatímco slečnu na Ovčárně helma nepochybně zachránila od těžšího úrazu, paní pod Kralickým Sněžníkem mohla absence ochranných prvků naopak stát život,“ upozornila Horská služba na sociálních sítích.

Kočárek sjel při procházce do potoka, podchlazené miminko zahřívali policisté bundami i kulichem

Osmiměsíčnímu dítěti poskytovali první pomoc policisté v Olomouci, když při krátké chvíli nepozornosti ujel kočárek s kojencem do řeky. Hlídka přijela na místo do dvou minut a podchlazené dítě zahřívala s využitím termofolie, služebních bund i...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horská služba Jeseníky

Štítky Zdraví, úraz, lyžování, sport, zima, záchranáři, Horská služba Jeseníky, Zdravotnická záchranná služba, Olomoucký kraj, Moravskoslezský kraj, Praděd, Králický Sněžník, Olomouc, Ostrava, Nemocnice, lyžař, horská služba, strom, Fakultní nemocnice Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Vrtulníky letěly pro lyžařky na Praděd i Kraličák. Dívku zachránila při nárazu přilba  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.