Počasí dnes18 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Evakuace školy na Svatém Kopečku: děti zřejmě podráždil pepřový sprej

, aktualizováno 28. února 2022, 16:55

V prostorách Základní školy Svatý Kopeček došlo dnes dopoledne k podráždění dýchacích cest několika žáků a zaměstnanců. Školu muselo opustit 250 dětí, některé z nich měly dýchací potíže a bylo jim nevolno. Na místě zasahovali hasiči a také tři posádky záchranné služby. Někdo zřejmě použil uvnitř budovy pepřový sprej.

"Profesionální a dobrovolné jednotky zasahují u hlášeného úniku neznámé látky v prostorách šaten. Ze školy dle předběžných čísel bylo evakuováno celkově 250 osob. Na místo vzhledem k nevolnosti několika žáků a personálu dorazily také posádky zdravotníků ZZS OK. Hasiči asistovali při evakuaci, situace byla návazně vyřešena přesunem do místní školky a všem byl zajištěn tepelný komfort. V tuto chvíli pokračuje měření ve zmiňovaných prostorech," uvedl Zdeněk Hošák.

Do nemocnice zdravotníci převezli deset dětí. "Jde jen o lehké zdravotní stavy, nejspíš intoxikace neznámou látkou. Deset žáků má lehký průběh, jde zejména o nějaké nevolnosti, svědění očí, bolesti břicha. Z preventivních důvodů byly převezeny na dětskou kliniku Fakultní nemocnice Olomouc," přiblížila mluvčí Zdravotnické záchranné služby Lucie Mikisková.

Podrobnosti o původu látky a jejím charakteru zatím složky IZS nezveřejnily. "Na místě zasahující hasiči nezjistili v budově školy přítomnost nebezpečných látek. Celým případem se policisté i nadále zabývají," informovala mluvčí Policie ČR Petra Vaňharová.

Podle zdrojů ze školy byl zřejmě v šatnách použit pepřový sprej. Při evakuaci dětí pomáhali hasiči, kteří chtěli původně na místo přistavit evakuační autobusy. Děti ale nakonec odešly do místní školky a všem byl zajištěn tepelný komfort. Budovu škola důkladně vyvětrala.

"Nejdříve začala ve třídě pokašlávat naše paní učitelka, tak jsme si říkali, že si z nás určitě dělá legraci. Pak ale začali kašlat i spolužáci," řekl osmiletý Matěj, který na svatokopecké škole navštěvuje druhý ročník. "Kašlal jsem a trochu mě škrábalo v krku. Ale už je to dobré," dodal Matěj, jehož třídu evakuace školy zastihla ve školní jídelně. "Byli jsme jediní, kteří dnes obědvali. Ostatní děti to už nestihly, protože jsme museli všichni rychle pryč," řekl jeho spolužák Jakub.

Se sbíječkou za požárem. Hasiči se v Přerově museli probourat k ohniskům

Komplikovaný zásah absolvovali hasiči v průmyslovém areálu v Přerově. Čtyři jednotky profesionálních i dobrovolných hasičů zaměstnal požár v kabelovém kanále slévárenského provozu. Na místě využili vybavení ze speciálního technického kontejneru.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje

Štítky únik, látka, pepřový sprej, otrava, základní škola, hasiči, policie ČR, Svatý Kopeček, Olomouc, Zdravotnická záchranná služba Olomouckého kraje, Fakultní nemocnice Olomouc, Policie České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Evakuace školy na Svatém Kopečku: děti zřejmě podráždil pepřový sprej  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.