Počasí dnes14 °C, zítra14 °C
Neděle 29. září 2024  |  Svátek má Michal
Bez reklam

Olomoučané se ptají na kryty civilní obrany. Primátor požádal o zmapování stavu objektů

Město Olomouc eviduje při současné válečné situaci mezi Ukrajinou a Ruskem zvýšený počet dotazů na rozmístění a možné využití krytů civilní obrany. Řada z těchto zařízení již neslouží svému původnímu účelu, v případě nebezpečí by se využívala spíše takzvaná místa improvizovaného krytí.

„Dnes ráno na jednání bezpečnostní rady města pověřil primátor města Olomouce hasičský záchranný sbor a odbor ochrany olomouckého magistrátu prověřit a zmapovat stálé kryty využitelné pro civilní ochranu i místa vhodná a použitelná k improvizovanému ukrytí,“ uvedla mluvčí olomoucké radnice Jana Doleželová.

Aktivace stálých krytů i míst improvizovaného ukrytí se podle zástupců města předpokládá až v případě reálné vojenské hrozby. V této chvíli bude docházet pouze k jejich monitoringu a zmapování stavebně technického stavu.

Ve středu neproběhne zkouška sirén. Důvodem je obava z šíření paniky

V březnu neproběhne pravidelná zkouška sirén, která se obvykle koná každou první středu v měsíci. Důvodem je krize na Ukrajině a také to, že by sirény mohly vyvolat nežádoucí paniku mezi obyvateli. Ve středu 2. března se v pravé poledne sirény...

S ohledem na dosavadní bezpečnostní situaci v Evropě po roce 1989 se v aktuální státem schválené koncepci ochrany obyvatel nepředpokládá ukrytí obyvatelstva v důsledku vojenského útoku.

„Kryty a místa improvizovaného ukrytí provozovaná před rokem 1989 jsou buď v držení soukromých vlastníků a ke svému původnímu účelu se již více než 30 let nepoužívají, nebo se jedná o objekty ve školských zařízeních či veřejných budovách, které se sice udržují, ale jsou aktuálně využívané k jiným účelům,“ přiblížila Jana Doležalová.

Pro potřeby improvizovaného ukrytí ale stále mohou posloužit, podobně jako další vhodná místa, mezi které se řadí například podchody, podzemní garáže a podobně. Jeden z nejznámějších krytů civilní obrany v Olomouci je v Bezručových sadech, objekt z roku 1957 se rozkládá na dvou patrech a čítá 39 podlaží. V posledních letech sloužil zájemcům pro různé akce, pronajmout si jej lidé mohli od informačního centra města Olomouce. Jako rozlehlé kryty byla zbudována například kina v Prostějově a Přerově.

Spontánní sbírky v garáži i příprava kamionů s materiálem. Kraj žije pomocí Ukrajině

Jídlo, oblečení, spacáky i převoz z hranic a nabídka ubytování. Také v Olomouckém kraji se po vpádu ruských jednotek na území Ukrajiny zvedla obrovská vlna solidarity. Lidé hledají cesty, jak pomoci občanům napadané země. Kamiony s materiálem pro...

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Město Olomouc

Štítky Ukrajina, konflikt, kryt, bezpečnost, Civilní obrana, Olomouc, Rusko, Jana Doleželová, Hasičský záchranný sbor, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoučané se ptají na kryty civilní obrany. Primátor požádal o zmapování stavu objektů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.