Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

Studentský protest proti válce zaplnil nádvoří knihovny. Jsem na vás hrdý, řekl rektor

Zhruba tisíc studentů vyrazilo na nádvoří Zbrojnice, univerzitní knihovny, vyjádřit podporu okupované Ukrajině a zároveň nesouhlas s režimem ruského prezidenta Vladimira Putina.

Ukrajinské vlajky, transparenty se slovy podpory okupované země zaplnily Zbrojnici naproti Filozofické fakultě v Olomouci. „Události na Ukrajině nás nenechávají chladnými a nečinnými,“ započala studentské setkání studentka Adéla, organizátorka setkání a autorka instagramového profilu upol.memes, na kterém sdílí vtipné obrázky se studentskou tématikou.

„Sdílela jsem příspěvek, kde jsem vyjadřovala Ukrajině a Ukrajincům solidaritu a někteří sledující na to reagovali a chtěli uspořádat studentské shromáždění, protože nám to není jedno. V ten moment jsem věděla, že to musím udělat, protože kdo jiný by to měl udělat, než já,“ objasnila pořadatelka.

Univerzita Palackého chystá další pomoc pro Ukrajinu. Lidé se znovu sejdou na shromáždění

Zřízením speciální telefonní linky, nabídkou stipendijního fondu pro mimořádnou podporu ukrajinských studentů, ale i přípravou ubytovacích kapacit na kolejích pro přijíždějící rodiny studentů a akademiků se rozhodla pomoci Univerzita Palackého...

Studentské setkání se neuskutečnilo pod záštitou Univerzity Palackého v Olomouci, ačkoliv její vedení organizátory podpořilo. „Iniciativa vznikla spontánně mezi studenty na instagramové stránce upol.memes, rozhodli jsme se tedy tento krok zviditelnit a podpořit studenty ve vyjádření solidarity k Ukrajině,“ uvedla Filozofická fakulta Univerzity Palackého k události na Facebooku.

Ke studentům vyjadřujícím svůj postoj k aktuálnímu dění promlouval Martin Procházka, rektor UP. „Vyjadřuji hrdost, že jste se sešli v tak hojném počtu a vyjadřujete podporu Ukrajině a rozhodné ‚ne‘ ruské agresi,“ zakončil svůj projev rektor.

KOMENTÁŘ: Není to nějaká vzdálená válka, která se nás netýká, říká politolog Jakub Lysek

Pořád jsme doufali, že k tomu nedojde. Rusko dnes napadlo suverénní stát v plné své síle. Vše k tomu ale směřovalo. Analytici a politologové v poledních dnech tentokrát překvapivě přesně předpověděli, že k tomu dojde. Důvodů je několik. Ve svém...

Mimo rektora univerzity, děkana filozofické fakulty Jana Stejskala a dalších členů akademické obce, ke studentům promlouval také Roman Nevěřil z Amnesty International, organizace zabývající se korupcí.

„Je to studentská akce, akce nás všech. Kdokoliv zde může promluvit,“ ujišťovala organizátorka návštěvníky setkání. Část studentů možnosti na jevišti využilo, zejména studenti z Ukrajiny a Ruska. V průběhu studentského setkání probíhala dobrovolná sbírka pro ukrajinské občany, kterou organizoval Člověk v tísni.

„V blízké budoucnosti mají být i další podobná setkání. Jedno je ve čtvrtek před pedagogickou fakultou a další by mělo být v sobotu na Horním náměstí,“ uzavřela iniciátorka setkání.

Hodnocení článku je 84 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Markéta Kovaříková

Štítky Univerzita Palackého, studenti, setkání, Zbrojnice, Ukrajina, Vladimir Vladimirovič Putin, Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc, ukrajinská vlajka, Amnesty International, Martin Procházka, Jan Stejskal, Člověk v tísni, Filozofická fakulta Univerzity P

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Studentský protest proti válce zaplnil nádvoří knihovny. Jsem na vás hrdý, řekl rektor  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.