Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Neděle 19. května 2024  |  Svátek má Ivo
Bez reklam

U Bečvy v Přerově vyrostou pobřežní zídky. Obyvatele ochrání před povodní

Povodí Moravy se pouští do další etapy protipovodňových opatření v Přerově. Nábřežní zídky, které mají obyvatele ochránit před velkou vodou, vyrostou v úseku nad železničním mostem a u tenisových kurtů. Součástí stavby budou komory na kanalizační síti a mobilní hrazení. Jde o úsek, kde se voda v Přerově vylévá ze břehů jako první.

Práce potrvají do dubna 2023 a vyjdou na 70,6 milionu korun. "Ochrana spočívá ve vybudování dvou protipovodňových betonových nábřežních zídek včetně mobilního hrazení a opatření na stokové síti, která mají při povodních zabránit zpětnému zaplavení přes kanalizační síť. Zídky v celkové délce 750 metrů zamezí zaplavení území z řeky a také průsakům podzemní vody v době povodně," uvedl generální ředitel Povodí Moravy Václav Gargulák.

V těchto dnech začnou výkopové práce v ulici U Bečvy, počítá se s přeložkami inženýrských sítí na nábřeží Dr. E. Beneše a v plánu je také nutné kácení dřevin.

"Ke kácení je navrženo celkem 142 kusů dřevin z důvodu kolizí s realizovanými opatřeními. Návrh kácení byl zpracován na podkladě aktualizovaného dendrologického průzkumu a povolil ho odbor životního prostředí přerovského magistrátu. Součástí povolení je i nařízená náhradní výsadba. Počítá s výsadbou 115 kusů platanu javorolistého a 260 kusů keřů jako střemcha, kalina, svída či hloh," uvedl investiční ředitel Povodí Moravy Tomáš Bělaška.

Jez u Hranic prošel rekonstrukcí za 230 milionů. Už při stavbě přestál dvě povodně

Po necelých dvou letech stavebních úprav je v plném provozu rozšířený jez na řece Bečvě v Hranicích. Rekonstrukce vodního díla zvýšila protipovodňovou ochranu města na úroveň zhruba padesátileté vody. Současně se stavbou třípolového jezu vznikl...

Neprůjezdná bude stezka kolem Bečvy

Po celou dobu stavby nebude průjezdná komunikace pro cyklisty a pěší podél řeky Bečvy v části u tenisových kurtů. Pro auta bude od března do konce roku zúžené nábřeží Dr. E. Beneše v části mezi železničním mostem a mostem Legií a v druhé polovině roku budou nutná také částečná dopravní omezení v Kosmákově ulici.

Přerov buduje protipovodňová opatření po zkušenostech z roku 1997, kdy město zasáhla stoletá voda, která tehdy zaplavila větší části města až do výše tří metrů. Po záplavách bylo vydáno 47 demoličních výměrů, staticky bylo narušeno 23 domů. Zatopených bylo dohromady 250 domů a 226 obecních bytů. Menším záplavám se město nevyhnulo ani v dalších letech.

FOTOGALERIE: Na pláž U vrbiček na Plumlovské přehradě se vrátilo stromořadí vrb

Na pláž U vrbiček na Plumlovské přehradě u Prostějova se vrátilo stromořadí vrb. Stromy s větvemi padajícími do vody zde rostly ještě před pár lety, nakonec je dohnalo stáří a bagrování dna. Nové stromořadí zde na vlastní náklady se souhlasem...

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Povodí Moravy

Štítky povodně, opatření, stavba, hráz, zeď, Povodí Moravy, Přerov, Bečva, povodeň, Povodí Moravy (státní podnik), kácení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

U Bečvy v Přerově vyrostou nábřežní zídky. Obyvatele ochrání před povodní  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.