Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Uničovu zůstalo ve Sberbank přes 100 milionů korun, Šternberku 125 milionů

, aktualizováno 2. března 2022, 16:45

Více než 100 milionů korun zůstalo Uničovu na Olomoucku ve Sberbank, která má vazby na Rusko a po útoku na Ukrajinu zavřela své pobočky a omezila provoz. Chod města není podle starosty nijak ohrožen, Uničov má k dispozici peníze na dalších účtech. Šternberk má v bance dokonce 125 milionů korun.

Společnost Sberbank CZ se po vpádu ruské armády na Ukrajinu dostala do potíží. Klienti začali své peníze vybírat a účty rušit. Banka zavřela pobočky, zastavila internetové bankovnictví a omezila karetní transakce. Česká národní banka zahájila kroky k odnětí bankovní licence.

K vyplacení 125 milionů dala šternberská radnice příkaz ještě před vypuknutím ruské invaze na Ukrajinu. Peníze však městu vyplaceny nebyly. "Situaci s blokovanými finančními prostředky ve Sberbank řešíme i se starosty okolních obcí, měst a Svazem měst a obcí České republiky. Provoz města a všechny plánované akce letošního roku máme finančně zajištěné prostředky uloženými u jiných bank," ubezpečuje šternberský starosta Stanislav Orság (ODS).

Sberbank pobočky v pondělí neotevře. Nefungují ani karty

Navzdory původním příslibům se české pobočky Sberbank v pondělí neotevřou. Banka, která má vazbu na největší ruský bankovní dům Sberbank Russia, zažila v závěru uplynulého týdne masivní odliv klientů. Lidé rušili účty či vybírali své peníze ve...

Uničov měl na účtu u Sberbank uloženo 106 milionů korun. "Chod města není nijak ohrožen. Na dalším účtu vedeném u jiné banky má Uničov dostatek finančních prostředků k pokrytí běžných výdajů," ubezpečil starosta Uničova Radek Vincour (ODS), podle kterého radnice situaci s blokovanými finančními prostředky ve Sberbank řeší.

"Jsme v kontaktu s představiteli Svazu měst a obcí České republiky a jejich prostřednictvím s Českou národní bankou. Pevně doufáme, že se situace co nejdříve vyřeší," podotkl Vincour. Město letos hospodaří s rozpočtem 285,8 milionu korun.

Peníze měly u Sberbank uložené také některé další tuzemské samosprávy. Například Kraj Vysočina má na účtech banky Sberbank přes dvě miliardy korun, banky používaly také některé jeho příspěvkové organizace.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Stanislav Heloňa

Štítky Uničov, město, Sberbank, účet, peníze, Ukrajina, Rusko, Šternberk, banka, Olomoucký kraj, Česká národní banka, Svaz měst a obcí České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Uničovu zůstalo ve Sberbank přes 100 milionů korun, Šternberku 125 milionů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.