Počasí dnes22 °C, zítra24 °C
Čtvrtek 4. července 2024  |  Svátek má Prokop
Bez reklam

Majitelům prostějovské synagogy hrozí pokuta. Kulturní památka totiž chátrá

Majitelům prostějovské synagogy, která v posledních letech znatelně chátrá, hrozí pokuta, která může být až 2 miliony korun. S manžely Skácelovými úřady zahájily správní řízení, mají totiž obavu, že se o památku špatně starají. Manželé s tím nesouhlasí a tvrdí, že intenzivně shání investory, aby mohli historickou stavbu opravit.

"Odbor územního plánování a památkové péče zahájil správní řízení ve věci nepečování o zachování kulturní památky a její neudržování v dobrém stavu. Jde o synagogu Bejt ha-midraš. Výsledkem správního řízení má být zjištění, zda došlo nebo dochází k naplnění skutkové podstaty uvedeného přestupku," potvrdil vedoucí oddělení památkové péče na prostějovské radnici Marek Perůtka.

Podle zákona o stání památkové péči za to hrozí pokuta ve výši až 2 miliony korun.

Synagoga je v současné době opuštěná, kvůli vlhkosti odpadává omítka, ve zdech jsou praskliny, které svědčí o poškozené statice. 

"Člověk nemusí být stavař, aby viděl, že stav, ve kterém se synagoga nachází, je špatný. Při pohledu na římsy pak můžete snadno získat strach kolem budovy vůbec chodit, aby na vás kus zdi nespadl," potvrdil prostějovský zastupitel Martin Hájek (Strana zelených), který na celý problém upozornil.

Experti na 3D tiskárně vytvořili model olomoucké synagogy, kterou vypálili nacisté

Podrobný model synagogy v centru Olomouce, kterou v roce 1939 vypálili nacisté, vytvořili pomocí 3D tiskárny odborníci z katedry geoinformatiky Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého. Ve slévárně model poslouží jako forma pro výrobu...

Majitelé tvrdí, že hledají investory 

Synagogu vlastní Jindřich a Lenka Skácelovi. Se správním řízením nesouhlasí a své námitky již písemně poslali na radnici. "My kolem toho pořád chodíme, pořád hledáme cesty, jak by šla synagoga opravit a sháníme investory. Zrovna dnes tam máme další schůzku," ohradila se Lenka Skácelová.

Synagoga Beth´ha - Midrasch je nemovitou kulturní památkou od roku 1998 a od října roku 2021 je podle oficiálních záznamů v havarijním stavu. 

Historie synagogy sahá do roku 1836

Na místě synagogy Beth´ha – Midrasch byla původně studovna Talmudu židovské školy a dům byl také obecním domem. Kolem roku 1836 byla část domu v centru Prostějova přestavěna v synagogu v empírovém stylu.

Nacisté objekt zavřeli a zařízení zdemolovali. V roce 1951 Židovská náboženská obec budovu prodala pravoslavné církvi, protože z početné židovské komunity se do Prostějova po válce vrátil jen zlomek. V roce 1966 církev ukončila obřady, od roku 1971 zde byla galerie, poté vedoucí odboru kultury tehdejšího ONV soudružka Ludmila Hrozová, členka předsednictva OV KSČ, rozhodla, že zde bude Muzeum dělnického hnutí a revolučních tradic Prostějovska.

V roce 1994 objekt v restituci opět získala pravoslavná církev a v roce 2013 zahájila rekonstrukci a budovu staticky zabezpečila ocelovými lany. Na další rekonstrukci však neměla peníze a budovu v roce 2018 prodala.

"Kulturní památka dál chátrá. Jedná se o cennou empírovou památku dokládající rozmach prostějovských Židů od konce 18. století. Synagoga také patří k našim asi devíti zachovaným empírovým synagogám, mezi nimi jsou například Batelov, Březnice, Ivančice nebo Praha-Uhříněves," apeluje členka spolku Hanácký Jeruzalém a historička Hana Bartková.

Hanácký Jeruzalém připravuje mobilního průvodce po židovských stopách v Prostějově

Prostějovský spolek Hanácký Jeruzalém připravuje mobilního průvodce po židovské historii města. Na projekt Zmizelý a znovunalezený Prostějov židovský spolek získal grant ve výši 75 tisíc korun. Průvodce představí desítku zastavení v obou částech...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FB Martin Hájek, Židovské muzeum Praha

Štítky synagoga, devastace, chátrání, památka, přestupek, pokuta, Prostějov, správní řízení, investor, Hana Bartková, Martin Hájek, KSČ, Strana zelených, Jeruzalém

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Majitelům prostějovské synagogy hrozí pokuta. Kulturní památka totiž chátrá  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.