Počasí dnes19 °C, zítra21 °C
Středa 3. července 2024  |  Svátek má Radomír
Bez reklam

Olomoucký kraj se chystá na ubytování tisíců uprchlíků z Ukrajiny. Děti nastoupí do škol a školek

Olomoucký kraj chystá ubytování pro tisíce uprchlíků z Ukrajiny. Města také nabízí první místa ve školách a školkách pro děti běženců. Jen za minulý týden policisté registrovali v kraji přes 1500 uprchlíků. Krajské asistenční centrum pomoci Ukrajině od dneška funguje v Hanáckých kasárnách v Olomouci.

Prvních 150 lůžek pro uprchlíky z Ukrajiny je k dispozici od minulého týdne v evakuačním středisku na Tererově náměstí v Olomouci. "Odbor ochrany zde během krátké doby připravil velmi slušně vybavené centrum pro ubytování válečných uprchlíků," potvrdil náměstek olomouckého primátora Martin Major (ODS).

K dispozici jsou i další prostory. "V tuto chvíli máme aktivované jak evakuační centrum na Tererově náměstí, tak azylový dům pro matky s dětmi, kde už nám přichází první maminky s dětmi. Počítáme s tím, že pomoc bude rozšiřovat," sdělil dnes na zasedání olomouckého městského zastupitelstva primátor Miroslav Žbánek (ANO).

Uprchlíci našli azyl také například na farách na Přerovsku, padesátka lůžek je k dispozici v hotelu Zimní stadion nebo v prostorách bývalé mateřské školy v Předmostí. Na sociálních sítích nabízí ubytování v Olomouckém kraji také desítky lidí nebo penziony.

Například město Jeseník zřídilo speciální linku. "Město tímto krokem vytvoří databázi ubytování a dalších potřeb. Zřízená telefonní linka bude nabízet také poradenství," uvedla starostka Jeseníku Zdeňka Blišťanová (Jeseník srdcem).

Také Šumperk se snaží pomoci. "Ve městě a jeho okolí je vyčleněna ubytovací kapacita. Pomoc nabídly také některé místní firmy, nemocnice, ale také dobrovolníci z řad jednotlivců nebo organizovaných skupin, jako jsou například skauti," sdělila mluvčí radnice Soňa Singerová. V Šumperku a okolí našly zázemí již desítky uprchlíků, většina z nich má na město vazby.

V Hanáckých kasárnách v Olomouci, kde je krajské centrum pomoci, může být krátkodobě ubytováno až sto uprchlíků z Ukrajiny, k dispozici mají polní lůžka se spacáky a sociální zařízení.

Charitativní koncert na pomoc Ukrajině v Olomouci vynesl přes 600 tisíc korun

Charitativní koncert v Moravském divadle v Olomouci na pomoc Ukrajině sužované válkou vynesl přes 600 tisíc korun. Sledoval jej zcela zaplněný sál s kapacitou 420 míst. Výtěžek z koncertu poputuje na nákup zdravotnického materiálu a ochranného...

První děti z Ukrajiny nastupují do škol a školek

Pro děti ukrajinských uprchlíků radnice hledají místa ve školách a školkách. První děti nastoupí do jedné z přerovských školek. "Víme, že tři děti nastoupí do Mateřské školy Radost v Kozlovské ulici, ale jejich rodiče si ještě vyřizují doklady," řekla mluvčí přerovské radnice Lenka Chalupová.

V Olomouci je rezervována jedna třída Mateřské školky Dělnická. "V základních školách jsme připraveni řešit tyto případy individuálně. Odbor školství eviduje také nabídky z Pedagogické fakulty UP na zajištění ukrajinsky mluvících učitelů," řekla mluvčí města Radka Štědrá.

Olomoucké zastupitelstvo odsoudilo ruskou agresi

Olomoucké zastupitelstvo dnes jednomyslně schválilo deklaraci odsuzující ruský útok na Ukrajinu. "V nynější situaci vyjadřujeme plnou podporu suverénní a svobodné Ukrajině. Odsuzujeme neospravedlnitelnou agresi Ruské federace proti Ukrajině a vyzýváme útočníky k neprodlenému zastavení bojů a opuštění cizího území," stojí v deklaraci.

Olomouc na pomoc Ukrajině vyčlenila 1,6 milionu korun, dalších 300 tisíc korun poskytly firmy. "Materiál v hodnotě dalších milionů korun pochází od dárců z řad občanů nebo od dalších obcí," řekl mluvčí radnice Michal Folta. O víkendu vyjely z Olomouce do partnerského západoukrajinského města Černivci první tři kamiony s hygienickými potřebami, spacáky, dekami a potravinami. 

Ženy ukrajinských vojáků trápí i pocit viny, říká dobrovolník psychosociální pomoci z centra pro uprchlíky

Úzkost, panika, vina. Koordinátoři psychosociální pomoci se věnují také v Olomouci lidem, kteří uprchli před válkou z Ukrajiny. Krajským asistenčním centrem pomoci pro Ukrajinu (KACPU), kde si vyřizují víza a další náležitosti pro pobyt v České...

Hodnocení článku je 22 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Policie SR

Štítky ČR, Ukrajina, správa, školy, boje, Olomoucký, uprchlík, Olomoucký kraj, Olomouc, Martin Major, Jeseník, ODS, Miroslav Žbánek, ANO 2011, Zdeňka Blišťanová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Olomoucký kraj se chystá na ubytování tisíců uprchlíků z Ukrajiny. Děti nastoupí do škol a školek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.