Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Čtvrtek 18. července 2024  |  Svátek má Drahomíra
Bez reklam

Nová šternberská interna se chystá na otevření. S dalšími budovami ji spojují koridory

Finální úpravy probíhají v prostorách nového interního pavilonu šternberské nemocnice. Pětipatrová budova přinese větší komfort pro pacienty i zdravotníky. Moderní stavba vznikala téměř dva a půl roku a nabídne mimo jiné i prostorné klimatizované pokoje, všechny s vlastním sociálním zázemím.

Výstavba nového interního pavilonu šternberské nemocnice byla zahájena počátkem roku 2020. Samotná stavba je již dokončena a nyní probíhají finální úpravy a vybavování vnitřních prostor. „Oficiální předání budovy je plánované na přelom května a června tohoto roku. Pokud nenastanou nepředpokládané provozní či pandemické komplikace, bude plný provoz zahájen už v první polovině června,“ informoval mluvčí skupiny AGEL Adam Knesl.

„Nový interní pavilon byl zbudován na místě bývalé budovy ředitelství. Místo bylo z praktického hlediska vybráno v těsné blízkosti hlavní budovy, kde se nachází ostatní základní obory nemocnice jako je chirurgie, ARO, RTG nebo CT. Díky této poloze došlo k propojení budov koridorem, který umožní přesun pacientů „suchou“ nohou k potřebným vyšetřením,“ vysvětluje Lukáš Prucek, primář interního oddělení Nemocnice AGEL Šternberk. Vedení nemocnice stále jedná o využití starého interního pavilonu. Je možné, že do jedné z ambulancí bude přestěhována plicní ambulance, která se nyní nachází mimo areál.

Poděkování a přání konce pandemie. V prostějovské nemocnici se rozsvítilo symbolické srdce

O více než čtyři tisíce covid pozitivních pacientů pečovali zdravotníci během uplynulých dvou let v nemocnicích skupiny AGEL v Prostějově, Přerově a Šternberku. Jako poděkování a symbolický konec pandemie se na jedné z budov prostějovské...

„Pavilon sestává z podzemního podlaží, kde se nachází technické zázemí budovy nebo šatny zaměstnanců a nad ním následují další čtyři podlaží.  Do prvního podlaží je začleněn ambulantní trakt se všemi odbornými ambulancemi. Do plánované realizace urgentního příjmu naší nemocnice bude v těchto prostorách přechodně i akutní příjmová interní ambulance. Druhé a třetí podlaží je vyčleněno pro standartní lůžkovou část, kdy se na každém patře nachází třináct dvoulůžkových pokojů.  V posledním čtvrtém patře je umístěna jednotka intenzivní péče o deseti lůžkách,“ popisuje Lukáš Prucek.

Výše celkové investice se vyšplhá k částce 250 milionu korun. „Stavba je financována z více zdrojů, jedním z nich je i Olomoucký kraj. Budova má charakter pasivní nízkoenergetické stavby, tedy bude energeticky téměř soběstačná,“ doplnil mluvčí Knesl. Pavilon ve Šternberku je svým stylem podobný již dříve otevřené a oceňované budově Y v areálu Fakultní nemocnice Olomouc, o oba projekty se postarala architektonická kancelář Rujbr Architects. Interní oddělení se doposud nacházelo v historické budově, která je minimálně 120 let stará. Nová stavba nabídne zázemí odpovídající 21. století, vylepší možnosti péče na standardních pokojích i na jednotce intenzivní péče.

Téměř veškeré vybavení nového pavilonu a ambulancí bude obnoveno, což pacienti určitě zaregistrují. „Z větších investic je to zejména echokardiografický přístroj, který umožní citlivěji a přesněji detekovat morfologické a funkční anomálie srdce a cév. Na intenzivní péči je to pak u každého lůžka multifunkční monitorovací systém, který bude kontinuálně snímat a vyhodnocovat celou řadu vitálních hemodynamicky důležitých parametrů u pacienta, což umožní adekvátně korigovat námi vedenou akutní péči,“ uzavírá primář interního oddělení šternberské nemocnice.

Nové toalety, rozvody i zateplení. Nemocnice v Jeseníku rekonstruuje lůžkový pavilon

Rozsáhlé investice a úpravy čekají lůžkový pavilon jesenické nemocnice. Od února probíhá v letité budově výměna rozvodů vody a odpadů, následně dojde i na kompletní rekonstrukci toalet. Letos je v plánu také zateplení stavby a výměna oken, či...

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Nemocnice AGEL Šternberk

Štítky Investice, stavba, nemocnice, interní pavilon, interna, lékařství, zdraví, zdravotnictví, JIP, architektura, Nemocnice AGEL Šternberk, Šternberk, pavilon, pacient, Agel, Fakultní nemocnice Olomouc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová šternberská interna se chystá na otevření. S dalšími budovami ji spojují koridory  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.