Počasí dnes24 °C, zítra22 °C
Pondělí 1. července 2024  |  Svátek má Jaroslava
Bez reklam

Stovky ukrajinských uprchlíků hledají v Olomouckém kraji práci. Volných míst je dost

Úřad práce v Olomouckém kraji eviduje téměř tři stovky uprchlíků z Ukrajiny, kteří hledají práci nebo žádají o povolení k zaměstnání. Ucházet se mohou o všechna volná pracovní místa, kterých je přes devět tisíc. K výkonu některých povolání je však nutné vzdělání, například u lékařů a sester.

Úřad práce v Olomouckém kraji evidoval k závěru minulého týdne 168 žádostí a 135 zájemců o práci z řad lidí, kteří uprchli před válečným konfliktem na Ukrajině. Od tohoto týdne uprchlíci s vízem ke strpění mohou v Česku pracovat už bez pracovního povolení. 

V Olomouckém kraji je nyní zhruba 1800 volných míst, u kterých zaměstnavatelé potvrdili ochotu zaměstnat ukrajinské uprchlíky. Mezi nimi nyní převažují ženy s různorodou kvalifikací. 

Zaměstnavatelé hledají kuchařky, servírky, pokojské, švadleny, pomocné síly do kuchyně, uklízečky, zahradnice či prodavačky. Šance na pracovní umístění ukrajinských žen je podle analytika trhu práce z Úřadu práce Jaroslava Mikšaníka také ve zdravotnictví a sociálních službách. "Tedy v oborech, ve kterých vznikla poptávka po nových zaměstnancích v důsledku pandemie koronaviru," uvedl Mikšaník.

V Olomouckém kraji nepolevuje solidarita s napadenou Ukrajinou. Pomáhají školy i hasiči

Ani tři týdny od začátku války na Ukrajině nepolevuje obrovská vlna solidarity s napadenou zemí a jejími obyvateli. V Olomouckém kraji nastartovalo druhé kolo humanitárních sbírek, kromě obyvatel kraje, organizací nebo měst se zapojili například...

V kraji může být až devět tisíc uprchlíků

Zaměstnanci úřadu práce průběžně kontaktují vybrané zaměstnavatele a zjišťují, zda jsou ochotni podílet se na zaměstnávání ukrajinských uprchlíků a dokážou zajistit například ubytování, školení a zácvik. Do Česka nyní před válkou utíkají hlavně matky s dětmi, které řeší na prvním místě ubytování a zázemí. Ukrajinské ženy však mají o práci velký zájem.

V Olomouckém kraji bylo do pondělí registrováno 5500 uprchlíků z Ukrajiny, ve skutečnosti jich podle odhadu hejtmana Josefa Suchánka (Piráti a STAN) mohlo přijet až 9000. S jejich ubytováním zatím v kraji nejsou problémy. Uprchlíci mohou po příjezdu využít služeb Krajského centra pomoci Ukrajině v Olomouci či jeho regionální pobočku v Šumperku.

Nezaměstnanost v Olomouckém kraji v únoru stagnovala na 3,5 procenta. Práci v kraji hledalo 14 906 lidí, v lednu jich bylo 15 130. Úřad práce na konci února evidoval v kraji 9336 volných pracovních míst.

Moravské divadlo pomáhá baletnímu souboru z Kyjeva. Po turné se nemohou vrátit domů

Po konci turné ve Francii se členové Kyjevského městského baletu nemohli vrátit zpět na Ukrajinu. Zázemí pro uměleckou činnost jim poskytne Moravské divadlo Olomouc. Kulturní instituce dojednává také možnost vystoupení souboru na olomouckém...

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Hasičský záchranný sbor

Štítky Ukrajina, práce, žádosti, volná místa, úřad práce, Olomoucký kraj, uprchlík, Úřad práce České republiky, Česko, pandemie covidu-19, Josef Suchánek, Česká pirátská strana, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky ukrajinských uprchlíků hledají v Olomouckém kraji práci. Volných míst je dost  |  Společnost  |  Zprávy  |  Hanácká Drbna - zprávy z Olomouce a Olomouckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.